Åsa Domeij är ansvarig för miljö och socialt ansvar på Axfood. Åsa har tidigare varit ansvarig för miljöfrågor i riksdagen för Miljöpartiet under två mandatperioder. Med en agronomutbildning, mångårig erfarenhet av miljöfrågor och stort engagemang lyfter Åsa aktuella frågor i branschen.

Hoppas regeringen inspireras av Matkassen 2030!

Postningsdatum: 7 juli 2016  0 Kommentarer

När jag skriver detta är jag mitt uppe i en intensiv Almedalsvecka. För oss på Axfood har det största ämnet under veckan onekligen varit den nationella livsmedelsstrategi som regeringen ska ta fram, och som nu blivit försenad. Det har blivit en hel del diskussioner om vad en svensk livsmedelsstrategi bör innehålla. Regeringen skulle egentligen ha blivit klar med sin strategi före Alme...

» Läs mer


Fokus livsmedel under Almedalsveckan

Postningsdatum: 1 juli 2016  0 Kommentarer

Nästa vecka är det dags för Almedalsveckan –  årets stora vecka för samhällsdebattörer. Som vanligt är det många evenemang som handlar om mat och miljö. Särskilt spännande på livsmedelsområdet är att regeringens livsmedelsstrategi kan ha presenterats. Men oavsett om propositionen har hunnit bli klar eller inte, så kommer diskussioner kring vad strategin borde innehålla hållas i vilket fall...

» Läs mer


Sänk arbetsgivaravgifterna istället för lönerna!

Postningsdatum: 27 maj 2016  0 Kommentarer

Efter regeringsombildningen har Stefan Löfven gjort en del utspel när det gäller arbetsmarknadspolitiken inte minst mot bakgrund av att det finns många nyanlända som snabbt behöver komma in på arbetsmarknaden. Men en sak som kändes märklig var inriktningen på att ”skapa enkla jobb i industrin”. Låter det inte väldigt gammaldags att prata enkla industrijobb? Varför fokusera på industrin när det ...

» Läs mer


Hur vet vi att ekomaten verkligen är ekologisk?

Postningsdatum: 23 maj 2016  0 Kommentarer

Fusk med mat har existerat lika länge som det har funnits handel med mat. Men i vår tids globala värld är leverantörskedjorna ibland väldigt komplexa, vilket skapar större utmaningar när det gäller att ha koll på och kontroll över råvarorna. Ett känt exempel på uppenbart matfusk på senare år är förstås hästköttskandalen , där en köttgrossist hade sålt över 300 ton ...

» Läs mer


Gott med miljömärkt fisk!

Postningsdatum: 3 maj 2016  0 Kommentarer

Idag presenterade WWF sin uppdaterade fiskguide. Det är varje år intressant för Axfood eftersom vi har valt bort att köpa in rödlistade fisk och skaldjur. WWF delar upp fiskarna i färgerna rött, gult och grönt. Målet är att till 2020 bara sälja ”gröna” fiskar. Den stora utmaningen, när det gäller volymer, är att få utbudet av norsk lax märkt med ASC. Under seminariet berättade Håkan Wirtén, gen...

» Läs mer


Certifieringar för schysstare produktion

Postningsdatum: 29 april 2016  0 Kommentarer

I butikerna finns mat från hela världen, och för livsmedelskedjorna är koll på leverantörskedjorna en stor utmaning. Många varor är dessutom sammansatta av diverse olika råvaror, exempelvis färdigrätter och påsar med frukt- och nötblandning. Då kan leverantörskedjan bli ännu mer komplex.  Det är inte särskilt vanligt att kunden själv köper sin mat direkt från en bonde och ha...

» Läs mer


Svenskmärkningen av mat är igång!

Postningsdatum: 20 april 2016  0 Kommentarer

Idag lanserades den nya svenskmärkningen av mat som handeln, industrin och LRF har jobbat fram tillsammans. Vi vet att information om ursprung är en av de viktigaste frågorna för kunderna. När Axfood i höstas gjorde en SIFO-undersökning och frågade allmänheten om vilka hållbarhetsfrågor inom miljö, socialt ansvar och djurvälfärd som var viktigast hamnade ursprung/spårbarhet i top...

» Läs mer


Skandalen i Bjuv

Postningsdatum: 11 april 2016  3 Kommentarer

I förra veckan möttes vi av nyheten att Findus lägger ner sin produktion i Bjuv, där bolaget bildades för över 70 år sedan. Findus har tyvärr inte haft något långsiktigt ägande genom åren, utan har bollats runt mellan kortsiktiga ägare. Den här gången blev ägaren ännu mer kortvarig än tidigare. Nomad Foods köpte upp Findus med det troliga syftet att lägga ned och bli av med en konkurr...

» Läs mer


Garants 50/50-korv – kvalitet med lägre kötthalt

Postningsdatum: 24 februari 2016  0 Kommentarer

Under gårdagen medverkade jag på Korvakademins pressträff inför Korvfestivalen som pågår 12-13 mars i Stockholm, där Axfoods varumärke Garant kommer att lansera sina nya så kallade 50/50-korvar. Historiskt sett har hög kvalitet på korv likställts med hög kötthalt. Detta beror på att korv med lägre kötthalt tidigare har inneburit lågpriskorvar med trista tillsatser. Allt fler konsumenter vill, o...

» Läs mer


Många funderingar kring plastkassar

Postningsdatum: 17 februari 2016  2 Kommentarer

Vi och våra kollegor inom svensk dagligvaruhandel vill gemensamt styra mot en minskad konsumtion av plastkassar. Samtidigt vill vi öka inblandningen av förnybar och återvunnen råvara i kassarna, utan att för den delen försämra kvalitén. Axfood stödjer regeringens beslut att det inte ska införas en skatt på plastkassar för att minska antalet. Istället tar branschen nu ett gemensamt grepp för att...

» Läs mer


Taggmoln