Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. Hon har tidigare varit ansvarig för miljöfrågor i riksdagen för Miljöpartiet under två mandatperioder. Med en agronomutbildning, mångårig erfarenhet av miljöfrågor och stort engagemang lyfter Åsa aktuella frågor i branschen.

Utbildning kring energieffektivisering i butik lanserad!

Postningsdatum: 5 november 2014

En stor del av livsmedelsbutikernas miljöpåverkan består av elförbrukning . El används framför allt till kylning av färsk och kyld mat, där efterfrågan också ökar. Samtidigt som förbrukningen av el är hög, finns det stora möjligheter att minska elförbrukningen i butikerna. Det handlar både om att satsa på energieffektiv teknik vid ombyggnationer och att arbeta på rätt sätt i den praktiska driften. Energimyndigheten har en speciell satsning på livsmedelsbutiker inom nätverket Belivs där målet är att effektivisera branschen, på sikt, med 50 %.

 

En del i arbetet med energieffektivisering är att höja kompetensen. Axfood har varit engagerad i Belivs arbete med att ta fram en webbaserad utbildning om hur man driver en livsmedelsbutik på ett effektivt sätt. Utbildningen är nyligen lanserad på Belivs hemsida. Den vänder sig främst till butiksanställda och kommunala energi- och klimatrådgivare, men alla som önskar lära sig mer kring energieffektivisering är självklart välkomna att ta del av utbildningen helt gratis. För att testa utbildningen, gå in på www.belivs.se .

Kommentera (2 kommentarer) Dela med dig
 1. Skrivet av: Thomas Hahn 2014-11-06 10:01

  Hej Åsa!

  Det låter ju bra med energieffektivisering. Och jag har märkt att Hemköp Fruängen har ett bra eko-sortiment. Denna strävan borde väl, med tanke på er ägares intresse, framgå av företagets affärsidé. Men där står bara:

  "Axfoods affärsidé är att utveckla och driva framgångsrika matkoncept som vilar på tydliga och attraktiva kunderbjudanden. Vision: Axfood ska genom lönsam tillväxt och nytänkande vara Nordens bästa dagligvarubolag"  Varför inget om hållbar utveckling? Det är ju det ni verkar för, varför hymla? 

 2. Skrivet av: annika.engblom 2014-11-06 13:15

  Hej Thomas!

  Så bra att du gillar ekoutbudet i din Hemköpsbutik. Hemköp kommer att fortsätta med att förbättra ekoerbjudandet.

  Så här ser Hemköps affärsidé ut: ”Den personliga matbutiken som på en enkelt och omsorgsfullt (i detta ord ligger all omsorg av miljö, djur, människa) sätt inspirerar den aktiva familjen till bra måltidslösningar för vardag och helg.”

  Hälsningar,
  Åsa

Skriv en kommentar    
Användarverifikation Bild för användarverifikation  

Taggmoln