Ekologiska varor

Hos Axfood växer ständigt sortimentet inom produkter med miljö- och hälsoprofil. Den ökade efterfrågan drivs på av kunnigare och mer medvetna konsumenter som dels är miljöengagerade, dels i växande grad oroar sig för innehållet i det de äter.

Bland de viktigaste skälen som kunderna anger till att välja ekologiska livsmedel är att de är fria från bekämpningsmedel, bra för klimatet och att de står för bättre djurhållning.

Trenden med ökat intresse för ekologiska produkter har olika samverkande drivkrafter, bland annat ökad miljö- och hälsomedvetenhet men också oro över rester av bekämpningsmedel. För vissa varor har de ekologiska alternativen fått extra stort genomslag. Så är det med bananer.

I juni 2014 firade Hemköp Världsmiljödagen med beslutet att helt gå över till ekologiska bananer. Utfasningen har skett successiv. I somras upphörde alla egenägda butiker med försäljningen av konventionella bananer. Vid årets slut gick även samtliga handlarägda butiker över till att endast erbjuda ekologiska bananer.

Axfood har även beslutat att te och kaffe från det egna varumärket Garant ska komma från Rainforest Alliance-certifierade odlingar. Det innebär positiva effekter för både miljö, ekonomi och sociala villkor i leverantörsledet. 2015 genomfördes kravet om att så kallade torra varor som exempelvis ris, mjöl och pasta, ska vara certifierade gällande integrerad produktion. De certifieringar som är aktuella är Svenskt Sigill, Global GAP eller annan standard för integrerad produktion.

Garant Eko

Genom det ekologiska sortimentet hos vårt eget varumärke Garant kan vi erbjuda prisvärd ekologisk vardagsmat. Garants ekologiska produkter säljs i samtliga Axfoods butikskoncept. Klicka här för att komma till Garants hemsida.

Hemköps reko matbutik

Under 2015 öppnade Hemköp en ny butik med fokus på ett ekologiskt, hälsosamt och certifierat sortiment. Butiken ligger på Torsplan i centrala Stockholm.

Senast uppdaterad: 2016-04-01 13:14

Dela med dig