Märkningar

För att hjälpa dig som konsument att hitta varor som producerats med särskild omsorg om människor, djur och miljö beskriver vi här de märkningar som finns i våra butiker.

     

KRAV-märkningen står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. Märket garanterar att varan är odlad eller framställd utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Djurens foder ska vara ekologiskt odlat. Läs mer: www.krav.se


Rättvisemärket är en oberoende produktmärkning. När du väljer Rättvisemärkt bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning och en garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier. Läs mer: www.rattvisemarkt.se


Svenskt kött-märket på en charkprodukt innebär att all köttråvara i produkten är från gris, nöt, och/eller får och lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige. Dessutom är det en garanti för att hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige. Läs mer här.

EU Ecolabel, tidigare känd som EU-Blomman, är EU:s officiella miljömärke.  Läs mer: http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/ (engelska).


Svanen är Nordens officiella miljömärkning. Granskar varor och tjänsters miljöpåverkan under hela livscykeln från råvara till avfall. Dessutom gör man en bedömning att varan verkligen fungerar. Läs mer: www.svanen.nu.


Bra miljöval, sitter på produkter som uppfyller Naturskyddsföreningens miljökrav. Symbolen visar vägen till ett miljövänligt val, det vill säga välja produkter som är minst skadliga för miljön. Läs mer: www.naturskyddsforeningen.se


Svalan är en vägledning för konsumenten i sökandet efter produkter som är bra ur allergisynpunkt. Märkta produkter är fria från allergen, parfym och irriterande ämnen i sådan mängd att det inte finns några kända, medicinska rapporterade fall. Läs mer: www.astmaoallergiforbundet.se.


EUs logotyp för ekologisk produktion obligatorisk på alla färdigförpackade ekologiska livsmedel. För importerade livsmedel är det frivilligt att använda logotypen. Läs mer: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_sv.


Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet är till för att hjälpa konsumenter att hitta de hälsosamma alternativen när man handlar mat. Nyckelhålsmärkta livsmedel är magrare och innehåller mindre socker och salt men mer fibrer än andra livsmedel av samma typ. Läs mer: www.nyckelhalet.se.


MSC arbetar med att skydda världens tillgångar av fisk och skaldjur genom att gynna bästa miljömässiga val. Läs mer: www.msc.org.

 

FSC är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. FSC är en förkortning av Forest Stewardship Council. Läs mer: www.fsc-sverige.org

 

 

Senast uppdaterad: 2013-08-12 15:15

Dela med dig