Vanliga frågor och svar

Visa/dölj alla svar
Finns det någon risk att mjölkprodukterna ni säljer innehåller farliga bakterier?

Nej, eftersom all mjölk och grädde som vi säljer pastöriseras. Det innebär att mjölken hettas upp till ca 75 grader i 15 sekunder, varvid sjukdomsalstrande bakterier och virus dör. Pastörisering ger även bättre hållbarhet. Opastöriserade ostar kan dock i undantagsfall innehålla farliga bakterier.

Varför förpackas er ekologiska potatis i genomskinlig påse när det ökar risken för att ämnet solanin bildas?

Det är bättre för potatisen att packa den i plast än papper. En plastförpackning som är laserperforerad så att potatisen kan andas i precis lagom nivå gör att den håller sig längre och blir mindre stressad. En stressad potatis blir grön och det finns fler anledningar än ljus till detta, bland annat för hög temperatur eller temperaturskiftningar. Även pappersförpackningar släpper igenom ljus.

Vad är det för skillnad mellan allergi och intolerans?

Vid en födoämnesallergi så reagerar immunförsvaret när man får i sig något som man inte tål. Det kan ge en kraftig reaktion och symptomen kan vara att man sväller upp i svalget, klåda i munnen, eksem, utslag, magbesvär m m. Vid en intolerans är inte immunförsvaret inblandat i reaktionen. Det kan vara att man t ex har en enzymbrist och reagerar när kroppen inte kan bryta ned enzymet. T ex vid laktosintolerans, då har man brist på eller dålig produktion av enzymet laktas som ska bryta ned laktos. Man reagerar oftast genom att man får magbesvär. Det beror på att när laktosen som inte bryts ned kommer ner i tarmen och träffar andra bakterier vi har där, då blir det lite ”bullrigt” och ”stökigt”. Man kan få gaser i magen, diarre, förstoppning m m.

Hur vanligt är det med matallergier?

Det är olika vanligt i olika åldersgrupper. Vart 3:e barn har haft en allergisk sjukdom pga. mat före 11 års ålder. Omkring 20% av barnen har en födoämnesallergi. Vissa allergier kan växa bort. Hos vuxna är det mellan 2-15% som har någon form av födoämnesöverkänslighet. En del har så kallade korsreaktioner, de reagerar på t ex äpplen om man är björkpollenallergisk. Våra matvanor styr till viss del allergierna. Jordnötsallergi, sojaallergi och allergi mot sesam har ökat i takt med att dessa livsmedel används allt mer. Vanligast är allergi mot mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter (soja, jordnöt), nötter och fröer samt vete.

Kort fakta om laktosintolerans

När vi föds behöver vi laktas för att kunna bryta ner bröstmjölken eller bröstmjölksersättningen. Det är väldigt ovanligt med laktosintolerans hos barn. Hos många avtar laktasproduktionen och vi blir laktosintoleranta i olika utsträckning.

I Asien och Sydamerika är det mer vanligt med laktosintolerans, men i Sverige är det ca 3-5%. Troligen på grund av en gammal tradition av mjölkdrickande.

Att vara laktosintolerant är inte livshotande men det kan vara mycket besvärligt. Symtomen kommer ofta en kort stund efter att man ätit mat med laktos.

Vad är vassle?

Vassle är den vätska som blir kvar av mjölkens fasta delar vid osttillverkning. Den innehåller mycket mjölkprotein och mjölksocker. Så är man laktosintolerant eller mjölkproteinallergisk ska man undvika vassle.

Vilka livsmedel är laktosfria?

Här kommer exempel på livsmedel som är laktosfria: All hårdost. Alla E-nummer, enzymer, havredryck, havregrädde, havreglass, kakao, kakaomassa, kakaopulver, löpe, lactobaciller, modifierad stärkelse, pektin, risdryck, smörarom, smörolja, stärkelse, tapioka, tofu, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja.

Vad är tallriksmodellen?

Tallriksmodellen är ett pedagogiskt sätt att visa hur maten kan fördelas på tallriken för att öka på mängden grönsaker och få en bra balans i måltiden. Den moderna tallriksmodellen kommer i två olika versioner. En anpassad för den som rör på sig enligt rekommendationerna och en annan för den som inte rör på sig så mycket, och därmed har ett mindre behov av energi.

Tallriksmodellen består av tre delar:

- Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.

- Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.

- Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter. Tallriksmodellen visar proportionerna mellan de tre delarna. Modellen säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta - det avgör hunger och energibehov.

Vad innebär de nya kostråden?

De nya kostråden har tagits fram tillsammans med Livsmedelsverket och forskare, de är baserade på Nordiska Näringsrekommendationer. Det innebär mer av grönsaker, frukt, bär, fisk och skaldjur, nötter och frön samt mer rörelse i vardagen. Man ska byta till fullkorn, nyttiga matfetter och magra mejeriprodukter. Och man ska minska på rött kött och chark, salt, socker och alkohol.

Hur ser Axfoods samarbete ut med Livsmedelsverket och Svensk Dagligvaruhandel?

Tillsammans med Svensk Dagligvaruhandel diskuterar vi med de andra livsmedelskedjorna hur vi ska jobba för att förbättra folkhälsan. Vi samarbetar också ofta med Livsmedelsindustrierna, Li i olika frågor som gäller folkhälsa. Det är viktigt att alla aktörer i livsmedelskedjan bidrar med det dom kan. Vi har tagit fram förslag till hur man kan använda Livsmedelsverkets kostråd på produkter och i butik. Det är viktigt att vi i handeln får använda kostråden så att vi kan kommunicera till konsumenten vad det bästa valet är. För i våra butiker finns väldigt mycket nyttig och bra mat, vi måste bara hjälpa kunden att göra det bättre valet.

Varför kan det vara så olika näringsvärden på samma typ av livsmedel?

Näringsvärden på skördevaror, såsom t ex. rödbetor, nötter och grönsaker, kan skilja sig från varandra. För det beror på hur dessa har odlats och under vilka förhållanden (torka, rikligt med regn före skördetid). Vanligtvis tittar man i livsmedelstabeller eller livsmedelsdatabaser och analyserar produkten. Därefter kommer man fram till ett medelvärde. Tillvägagångssättet kan skilja sig mellan olika tillverkare, därför kan även näringsvärden på vissa produkter skifta.

Varför står det inte att produkter är fria från t ex gluten eller mjölk på alla förpackningar?

Det är reglerat i en EU-lagstiftning hur och vad man får säga när det gäller fritt från olika ämnen.

Hur vet jag om en produkt innehåller något som jag är allergisk mot?

Sedan 13 december 2014 måste allergener som finns i ett livsmedel framhävas i ingrediensförteckningen. På Axfoods egna märkesvaror framhävs allergener genom understrykning. Spår av märkning framhävs på samma sätt. För livsmedel som säljs i butikernas manuella disk framhävs däremot allergener med versaler på etiketten.