Årets första färskpotatis

2010-02-24 16:38

Idag torsdag finns årets första färskpotatis i Hemköpsbutiken i Mörby Centrum samt på PrisXtra Norra stationsgatan och Fridhemsplan. Axfood lyckades ta hem skörden odlad av Patrik Torle i Varalöv.

Potatisen säljs i 24 askar om 400 gram.

– Det känns jättekul att kunna erbjuda våra kunder det här lilla extra! Bara att se årets första färskpotiatis är hoppingivande, säger Viktoria Hallén, färskvaruchef Hemköp Mörby Centrum.

Årets första skörd inger lite hopp om varmare tider. Även om de flesta väljer att enbart njuta av synen fram till dess att säsongen drar igång på allvar, kan munsbitarna vara ett sätt för den otålige att få försmak på sommaren.

I och med att årets första skörd är här, så kan man säga att säsongen har smugit igång. Men den stora säsongen för färsk frilandsodlad potatis drar igång på allvar i juni.

Om potatis:
Under juni månad tar färskpotatisen plats efter att vinterpotatisen är slut i butikerna. Säsongen för färskpotatis börjar i maj och pågår till augusti. Skillnaden mellan färsk- och vinterpotatis är att färskpotatisen skördas under tiden då den fortfarande växer, när bladen är gröna. Vinterpotatisen får däremot fortsätta att mogna efter det att bladen har vissnat, vilket gör skalen kraftigare och hållbarheten längre. Förutom den goda smaken innehåller potatisen nyttiga vitaminer och antioxidanter.

Dela med dig