Axfood i Almedalen

2014-06-18 14:11



Under årets Almedalsvecka närvarar Axfood med flera representanter i olika seminarier och debatter. Håll utkik efter våra cyklar som klimatsmart kommer att förflytta oss på Visbys gator!

Klicka här för att se Axfoods kalendarium i pdf-format



Måndag 30 juni

Hållbara råvaror: Mat för nio miljarder människor

Dagens matförsörjning är ohållbar och måste förändras för att i framtiden kunna mätta ännu fler människor utan att förstöra planeten. Hur ska företag, konsumenter, politiker och samhället tillsammans angripa den viktiga frågan? Ett panelsamtal om hållbara råvaror nu och i generationer.

Medverkande: Åsa Domeij, miljöchef Axfood
Arrangör: Polarbröd
Tid: 30/6 13:15–14:00
Plats: Isola Bella, Södra kyrkogatan 20


Hur kan vi maximera klimatnyttan?

Vi står inför en av vår tids största utmaningar när det gäller klimatförändringarna. Då krävs att varje krona gör största möjliga nytta. Kom och hör forskningen, näringslivet, miljörörelsen och politiker ge sin syn på maximerad klimatnytta.

Medverkande: Åsa Domeij
Arrangör: 2050 Consulting
Tid: 30/6 15:30–17:30
Plats: Länsstyrelsens trädgård, Strandgatan 1


Trygga räkan – debatt om mediestormen kring nordhavsräkan

Hur kunde en liten räka dominera hela mediesverige? Få politiker att ta ställning, yrkesfiskare att skriva debattartiklar och butikskedjor att ropa efter hållbara räkor? Vi debatterar mediestormen kring nordhavsräkan och medias roll mot en hållbar konsumtion.

Medverkande: Jonnie Svärd, säljledare Fisk & Skaldjur Hemköp
Arrangör: Marine Stewardship Council, MSC
Tid: 30/6 16:00–18:00
Plats: Södra kyrkogatan 13


Tisdag 1 juli

Konsumenten har makt att göra gott!

Till följd av transparens, högre medvetenhet och individens ansvarstagande ser vi en samhällstrend att genom sin konsumtion göra goda handlingar och sedan dela det med andra. Konsumentmakt som får stor inverkan på samhället och ställer krav på företagen. Vilka blir vinnare, vilka blir förlorare?

Medverkande: Åsa Domeij
Arrangör: Landshypotek Bank AB
Tid: 1/7 11:30 –13:00
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, Kopparsalen


Näringslivet vill se mer action i klimatfrågan – vad säger politikerna?

Allmänheten önskar, företagen vill och forskningen visar tydligt att vi måste agera nu – varför händer så lite? Bör inte politikens världsbild synkas med allmänhetens, företagens och forskningens? Seminariet handlar om klimatomställning och lönsamma möjligheter för näringslivet och för Sverige.

Medverkande: Åsa Domeij
Arrangör: Hagainitiativet
Tid: 1/7 13:30–15:00
Plats: Teaterskeppet (fartyg), Stora salen


Demokrati eller långsiktiga lösningar. Går det att få båda?

Klimatet förändras, ekosystem faller, befolkningar flyr. Vi står inför stora utmaningar och det som krävs är långsiktiga förflyttningar av hela ”system” och multipla intressenter. Klarar det politiska mandatperiods-tänkandet en långsiktig förflyttning som ofta innebär uppoffring på kort sikt?

Medverkande: Åsa Domeij
Arrangör: Social Venture Network och Näringslivets miljöchefer
Tid: 1/7 15:30 –16:45
Plats: Donnerska huset, Donners plats 1



Onsdag 2 juli

Ditt antibiotikaavtryck – ditt val av kött och betydelsen för utveckling av antibiotikaresistens

Den svenska djuruppfödningen använder minst antibiotika i EU, men marknadsandelen minskar. Vilken roll har olika aktörer för att stimulera till hållbar konsumtion då det gäller antibiotikaresistens? Paneldiskussion med politiker och företag i livsmedelsbranschen.

Medverkande: Åsa Domeij
Arrangör: Svenska Djurhälsovården och Vi Konsumenter
Tid: 2/7 10:30–12:30
Plats: Björkanderska, Skeppsbron


Varför är handeln rädd för att låta chefen vara chef?

Många butikschefer upplever att detaljstyrningen har ökat det senaste decenniet. Ifrån hur man lägger scheman till hur man presenterar produkter. Samtidigt får butikscheferna mindre tid för utveckling och ledarskap. Varför har handeln blivit så rädd för att låta chefen vara chef?

Medverkande: Louise Ring, HR-direktör Axfood
Arrangör: Ledarna inom Handeln
Tid: 2/7 11:30–12:30
Plats: Restaurang Trädgår’n, Hästgatan 17


Inkluderande ledarskap botar chefsbrist

Hur får vi fler som vill vara chefer och hur får vi chefer att vilja stanna kvar? Hur kan nya strategier utvecklas? Många branscher har redan idag svårt att attrahera och rekrytera unga chefer. Diskussion och inspiration om en viktig framtidsfråga.

Medverkande: Louise Ring
Arrangör: Diversity Charter Sweden
Tid: 2/7 14:30–15:30
Plats: Restaurang Trädgår’n, Hästgatan 17



Torsdag 3 juli

Livet 2053. Hur designar man en hållbar framtid?

Dagens livsstil är inte hållbar – det är de flesta överens om. Men hur skulle livet kunna gestalta sig om vi levde på ett sätt som inte förbrukar jordens resurser? Är det ens möjligt? Våra forskare och designers har tillsammans skapat en interaktiv gestaltning av en fullt möjlig framtid.

Medverkande: Åsa Domeij
Arrangör: Green Leap, KTH
Tid: 3/7 08:15–09:30
Plats: Teaterskeppet (fartyg), Lilla matsalen


Minska matsvinnet med nya hållbara förpackningar

Svenska hushåll slänger 56 kg ätbar mat per person och år. Ett enkelt sätt att minska slöseriet är att byta till smartare förpackningar av förnybara material. Var med när företrädare för Stora Enso och den svenska livsmedelssektorn diskuterar lösningar för att minska matslöseriet i världen idag.

Medverkande: Lisa Säfwenberg, förpackningsutvecklare Axfood, Åsa Domeij
Arrangör: Stora Enso
Tid: 3/7 2014 12:00–12:45
Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14

Dela med dig