Axfood satsar på Solvatten i Uganda

2013-03-22 11:09

Axfood satsar en del av pengarna från företagets klimatkompensering på ett projekt i Uganda. 1000 familjer får tillgång till rent vatten med hjälp av den svenska uppfinningen Solvatten.

Avskogningen minskar samtidigt som familjernas hälsa och ekonomi förbättras.
Solvatten är en svensk uppfinning som på ett enkelt sätt renar och värmer upp vattnet med hjälp av solenergi. Det är en nyskapande och miljövänlig produkt för hushåll i utvecklingsländer som utvecklats av Petra Wadström.

- Genom att kombinera flera metoder för vattenrening kan den ge mellan 11-44 liter drickbart vatten per dag, liksom varmt vatten att använda för såväl matlagning, personlig hygien som för andra syften, säger Axfoods miljöchef Åsa Domeij.

Användandet av solvatten minskar behovet av ved och kolanvändning med cirka 50 procent på de platser där den används. Solvatten använder sig bara av soljus, kräver inga reservdelar och har en livslängd på minst sju år.

Satsningen på solvatten är en del av den klimatkompensation som Axfood gör för tjänsteresor med flyg liksom produktserien Garant Såklart som omfattar rengörings-, tvätt och kroppsvårdsprodukter.

Åsa Domeij medverkar den 22 mars i ett seminarium på kungliga slottet, arrangerat av World Child & Youth Forum. Hon kommer då att berätta om Axfoods satsning under rubriken ”Business impact on children’s access to clean water”.

Dela med dig