Bananer märkta med KRAV och Fairtrade

2013-09-25 14:06

De nya bananerna från Garant Eko är märkta med både KRAV och Fairtrade. Bananerna uppfyller därmed både hårda miljökrav och krav på bra arbetsförhållanden för bananarbetarna. Dessutom är påsen gjord av det förnyelsebara materialet bioplast.

Garants Eko-bananer kommer oftast från Dominikanska Republiken. Klimatet i det karibiska ö-landet lämpar sig väl för ekologisk bananodling eftersom det inte regnar lika mycket där som i till exempel Centralamerika.

Att Garants Eko-bananer är Fairtrade-certifierade innebär bland annat att det finns en oberoende kontroll av arbetsvillkoren på plantager och packningsanläggningar. Dessutom går en del av pengarna från försäljningen till lokala, sociala projekt.

Vid ekologisk bananodling används en odlingsteknik som betyder att man slipper använda kemiska bekämpningsmedel. Man använder inte heller konstgödsel utan istället naturgödsel, kompost och ibland kvävefixerande växter.
 
Bananerna tvättas, packas och kvalitetskontrolleras i anslutning till odlingarna. Därefter transporteras de med båt till Europa.
 
Du som väljer att köpa ekologiska och Fairtrade-märkta bananer gör ett val som är bra både för miljön och för dem som arbetar på bananodlingarna.

Dela med dig