Därför tar smöret slut

2011-09-21 14:28

Det råder brist på smör i hela Sverige just nu. Anledningen är att efterfrågan på feta mejeriprodukter har ökat samtidigt som det produceras mindre mjölkråvara. Att importera smör är en möjlighet, men det tar tid att jobba upp nya kanaler. Dessutom har svenskt smör länge varit bland det billigaste i Europa

De senaste veckorna har smöret tagit slut i många butiker. Leveranserna har inte motsvarat beställningarna och när det har funnits gott om smör har många kunder passat på och bunkrat.

Det finns två trender som samverkar till att ska smörbrist. Den ena är att feta produkter ökat i popularitet, den andra att mjölkproduktionen minskat.

I årtionden har alla som velat gå ner i vikt undvikit fett. Nu har istället LCHF-dieten (Low Carb High Fat) blivit populär. Det gäller alltså att undvika kolhydrater och äta mer fett.

Korna har inte hängt med i den utvecklingen. Deras mjölk innehåller fortfarande ca fyra procent fett. Nu väljer konsumenterna i allt högre grad treprocentig mjölk framför lätt- eller mellanmjölk. Samma sak gäller yoghurt och fil. Då blir det mindre fett över att göra smör av. Konsumenterna köper dessutom mer smör och mindre lättmargarin. Till detta kommer minskad produktion av mjölk. Resultatet blir resultatet brist på smör.

Kan vi då inte importera smör?

- Vi jobbar på att ta in smör från andra europeiska länder, säger Stefan Sjölund, kategoriteamchef för Ost & Mejeri på Axfood. Men det tar tid. Vi måste t ex ha svenskspråkiga etiketter, vi måste få in produkterna i ett varuflöde med kyltransporter. Och så måste förstås prisbilden vara på rätt nivå!

Det kommer med stor sannolikhet att bli nödvändigt att få igång import av smör. Vi har redan finskt smör i butikerna, men det börjar bli brist i Finland också så det måste komma in andra länder. Hittills har det varit ganska ointressant att importera smör, eftersom det svenska varit billigare.

Dela med dig