Djurskyddet viktigt för eko-kunder

2009-06-02 16:03

Enligt en konsumentundersökning som Axfood har genomfört i samarbete med Synovate väljer många kunder att köpa ekologiskt på grund av djurskydd. 38 procent av de tillfrågade anger djurskyddet som viktigaste skälet till att de köper ekologiska livsmedel.

Med hjälp av undersökningsföretaget Synovate har Axfood ställt frågor till drygt tusen slumpmässigt valda personer. Frågorna handlade om varför de köper eller inte köper ekologiska livsmedel, vad de prioriterar när de köper mat och vad de förväntar sig att få när de köper ekologiskt.  

I Axfoods undersökning framkom att nästan varannan av de konsumenter som köper ekologiska livsmedel gör det med anledning av de höga kraven på djurskydd. 38 procent av de tillfrågade  har svarat att djurskyddet är den viktigaste anledningen till att köpa ekologiskt.  

Djurskyddet får betydelse när det gäller att välja mellan KRAV och EU-ekologiskt. Kriterierna när det gäller djurskyddet för KRAV är betydligt mer långtgående än för EU-ekologiskt. För konsumenter som sätter värde på gott djurskydd är därför KRAV-märkt kött det bästa alternativet. 

Axfood breddar nu sortimentet inom ekologiskt nöt- och fläskkött och tar in mer än dubbelt så många artiklar. Istället för EU-ekologiskt satsar Axfood på KRAV-märkta produkter. 

I Axfoods undersökning framkom också att 72 procent av konsumenterna anger miljöskäl som den viktigaste anledningen att köpa ekologiskt och  44 procent av de tillfrågade (flera alternativ kunde väljas) framhöll hälsoskäl som viktigast.

För mer information om undersökningen, kontakta Axfoods presschef.

Kommentera (1 kommentarer) Dela med dig
  1. Skrivet av: Försiktig 2009-06-09 08:35

    Finns det någon risk att man kan få KRAV-märkta mjölkprodukter gjorda på mjölk från t.ex. Nya Zeland som torkats till pulver , transporterats till Sverige och blandats med vatten för att sedan säljas som "Ekologiska"?

    I så fall inte särskilt miljövänligt och ej heller "naturligt".

Skriv en kommentar    
Användarverifikation Bild för användarverifikation