Energisnålt på Hemköp Kullavik

2009-11-20 15:07

När Hemköp Kullavik nyöppnade i våras infördes en ny kylanläggning som är unik i sitt slag i Sverige. Hela butiken har blivit mer miljövänlig med stora besparingar till följd.

Dörrar på all kyla

– Anläggningen är helt innesluten, det är dörrar på all kyla. Därtill är kylarna upplysta med energisnåla LED-lampor. Bara på kylanläggningen gör vi en energibesparing på ungefär 40 procent och på belysningen ytterligare 10, säger Peter Sundberg som driver butiken.

Dörrar på mejerikylen spar energi. 

Returvärme värmer grannarna

Numera värms butiken upp av fjärrvärme istället för el och returvärmen från kylarna värmer upp ytterligare fyra grannar i fastigheten. Energibesparingen ger inte bara i goda effekter på miljön, plånboken påverkas också positivt.

Bättre temperaturkontroll

– Jag tror att det finns fördelar med att berätta för kunderna att locken ger effekter på miljön men också vad de betyder för kvaliteten på varorna. Locken gör att vi kan garantera temperaturerna bättre. Jag tror att kunderna känner sympati för vårt ställningstagande, säger Peter Sundberg.

Koncernövergripande

–  Vi arbetar koncernövergripande kring energieffektivisering och Hemköp Kullavik är ett mycket gott exempel på hur det kan se ut i butik, säger Åsa Domeij, chef miljö och socialt ansvar Axfood.

Kommentera (0 kommentarer) Dela med dig
Skriv en kommentar    
Användarverifikation Bild för användarverifikation