Glödlampan fasas ut

2009-08-25 09:14

Nu fasas glödlamporna ut inom EU och elbesparingen beräknas bli 10 procent av användningen av hushållsel i Sverige. Axfoods butiker säljer prisvärda lågenergilampor av bra kvalitet under varumärket Func.

Lågenergilampans effekt är en femtedel av glödlampans, en 11 W  lågenergilampa motsvarar en 60 W glödlampa. Lågenergilampor har 80 procent lägre energianvändning och cirka tio gånger längre livslängd  än vanliga glödlampor. Först att fasas ut är matta och klara 100 W glödlampor, det sker i september 2009. 2012 ska majoriteten av  glödlamporna vara borta från våra butiker.

Om en lågenergilampa går sönder

Om en kall lampa går sönder samla upp lampresterna och lägg dem i en  glasburk med lock  (använd inte dammsugare). Torka därefter golvet  med en fuktig trasa. Lägg trasan i glasburken, förslut burken och märk  den med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”.  Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Om en varm lampa går sönder stäng dörren till rummet öppna fönstret  och lämna rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna  (använd inte dammsugare) och torka golvet och andra ytor i närheten  av den trasiga lampan med en fuktig trasa. Gör sedan på samma sätt  som om en kall lampa går sönder.

Inga hälsoeffekter förväntas uppstå vid enstaka exponering för kvicksilver.

Dela med dig