Högt betyg för hållbar palmolja

2011-11-22 14:54

Axfood fick högt betyg i en ny internationell rapport från Världsnaturfonden om konsumtionen av hållbar palmolja.

Världsnaturfonden har granskat drygt 130 företag i Europa, Japan och Australien och deras användning av ansvarsfullt producerad palmolja, enligt reglerna för Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO. Axfood får 8 poäng av 10 möjliga och kommer på en 11:e plats på rankinglistan. 

Palmolja finns i varor som margarin och matolja men också i glass, kex, choklad och kosmetika, tvättmedel och hudkräm. EU är världens fjärde största marknad för palmolja efter Indien, Kina och Indonesien.  Den snabba expansionen av palmoljeplantager är en av de viktigaste orsakerna bakom förstörelsen av regnskog i bland annat Sydostasien.

Idag är cirka 10 procent av palmoljeproduktionen certifierad enligt RSPO, det vill säga "grön", ansvarsfullt producerad, palmolja. 

I Axfoods egna varumärken byter vi ut palmoljan mot annan olja (ex solrosolja eller rapsolja) eller så köper vi gröna palmoljecertifikat motsvarande den mängd som ingår. Genom köp av gröna certifikat går pengar till odlare som producerar mer hållbar palmolja.

Läs Åsa Domeijs tidigare blogginlägg om palmolja.

 

Dela med dig