Matmissionen – ny social supermarket i Veddesta

2016-09-13 08:00

Nu öppnar Axfood och Stockholms Stadsmission åter igen en social supermarket. I Veddesta köpcentrum, Järfälla kommun, har en butikslokal iordningsställts inför den stora öppningen den 27 september klockan 12.00. Matmissionen i Veddesta gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. Matmissionen är också en viktig del i Axfoods arbete för minskat matsvinn.


Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, Johan Rindevall, butikschef, samt Marika Markovits, direktor Stockholm Stadsmission.

Ett halvår har gått sedan Matmissionen i Rågsved brann ned. Sedan dess har Stockholms Stadsmission tillsammans med Axfood letat efter en ersättningslokal för att möjliggöra en nyöppning av Matmissionen för alla medlemmar som lever i ekonomisk utsatthet. Nu är det Veddestas tur att få en social supermarket.

Ska bidra till minskat matsvinn

Både för Axfood och Stockholms Stadsmission är Matmissionen ett sätt att bidra till att minska matsvinnet. Sortimentet i butiken består av donerat livsmedelsöverskott – produkter med till exempel korta datum eller mindre förpackningsskador. Butiken i Veddesta, som tidigare inhyste en Willys Hemma, är en temporär lösning och parallellt letar Stockholms Stadsmission efter nya lokaler i Stockholmsområdet. På sikt är förhoppningen också att öppna fler butiker.

– Att minska matsvinnet är en viktig del i Axfoods hållbarhetsarbete. När vi nu bygger upp Matmissionen igen och är inte bara Willys, Hemköp och Axfood Snabbgross, utan även vårt stora lager i Jordbro, som är med och bidrar med mat, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Matmissionens tidigare butik i Rågsved blev snabbt en succé.

– På kort tid fick vi 1 200 medlemmar. För oss var det viktigt att så fort som möjligt hitta ny lokal när butiken i Rågsved brann ned eftersom vi ser att Matmissionen gör stor nytta för så många, säger Johan Rindevall som är verksamhetsledare för Matmissionen, Stockholms Stadsmission.

Erbjuder arbetsträning

Matmissionen nya adress är Veddesta som ligger nordväst om Barkarby i Järfälla kommun. Stockholms Stadsmission står som ägare av butiken och driver den som ett socialt företag. I butiken ges människor förutsättningar att närma sig arbetsmarknaden genom personligt stöd och yrkescoachning.

– Det känns fantastiskt att vi kan hälsa både nya och gamla medlemmar välkomna till Matmissionen i Veddesta och att vi åter igen kan erbjuda arbetsträning för upp till 20 personer som får närma sig arbetslivet, säger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission.

Matmissionen är öppen för alla men medlemmar får handla livsmedel till 1/3 av vanligt butikspris eller mindre. För medlemskap krävs att man har något av följande: försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning, garantipension, dagersättning från Migrationsverket eller sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension eller lön som understiger 8 700 kr/mån efter skatt.

För mer information, vänligen kontakta:
Maria von Sydow, pressekreterare, Stockholms Stadsmission, 0704-37 03 85
Claes Salomonsson, presschef, Axfood AB, 0702-89 89 83

 

Pressträff på öppningsdagen:

Under förmiddagen den 27/9 mellan klockan 09.30 och 11.30 är du som journalist välkommen på en pressträff hos nya Matmissionen i Veddesta. Då får du möjlighet att titta närmare på butiken och ställa frågor till talespersonerna ovan. Mejla maria.vonsydow@stadsmissionen.se om du vill komma. Välkommen!

Dela med dig

Om Matmissionen

Butiken är den andra butiken som öppnas och som etableras i ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission och Axfood med kedjorna Willys, Hemköp och Axfood Snabbgross, där Stockholms Stadsmission äger och står för driften av butiken och Axfood är medgrundare samt bistår med livsmedel, finansiering och kunskap.

Första butiken som öppnades i Rågsved i december 2015 brandskadades efter tre månader och kunde aldrig återställas. Sedan dess har Stockholms Stadsmission tillsammans med Axfood letat ny lämplig lokal – och nu har butikslokalen färdigställts i Veddesta som tidigare har inhyst Willys.

Matmissionen i Veddesta
Adress: Veddesta köpcentrum, Veddestavägen 13 i Järfälla kommun.
Öppettider: måndag-fredag klockan 12.00-17.30