Matmissionen – Sveriges första sociala butik

2017-01-01 16:30


Matmissionen är en social supermarket som bidrar till minskat matsvinn och underlättar för personer i ekonomisk utsatthet. Butiken är ett initiativ från Axfood som arbetats fram i samarbete med Stockholms Stadsmission.


Matmissionen är matbutiken som gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. Matmissionen bidrar också till att vi kan minska matsvinnet från vår verksamhet, och är också en plats för arbetsträning.

Matmissionens tre viktigaste mål:
 • Bidra till minskat matsvinn och därmed påverka miljön.
 • Möjliggöra för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla livsmedel till kraftigt reducerat pris.
 • Erbjuda människor som vill arbetsträna och närma sig arbetsmarknaden genom att ge dem personligt stöd, yrkeserfarenhet inom butik och service, logistik och livsmedelshantering.

 • Förutom att butiken i sig är en social satsning så kommer eventuella intäkter från butiken att gå till att utveckla Stockholms Stadsmissions arbete med arbetsintegration.

  Alla som vill får handla i butiken, men Stockholms Stadsmission erbjuder medlemskap till människor som lever i ekonomisk utsatthet som får handla till en tredjedel av vanligt butikspris.

  Antonia Ax:son Johnson, huvudägare i Axfood och med ett förflutet som mångårig styrelseordförande i Stockholms Stadsmission stödjer helhjärtat projektet.

  – Jag känner Stockholms Stadsmission väl sedan mer än 20 år. De arbetar med stor empati för människor i nöd, är jordnära, orädda och uthålliga. Kan detta engagemang kombineras med att minska den enorma mängden mat som slängs är det ett oslagbart recept.

  Minskat svinn och en möjlighet till arbetsträning

  Produkterna i butiken är sådana som är nära eller som precis har passerat bäst-före-datum, eller av annan orsak inte är möjliga att sälja i en vanlig butik. Ett av målen med Matmissionen är att bidra till att minska det generella matsvinnet i samhället. Butiken blir även en arbetsplats för människor som behöver arbetsträna och komma ut i arbetslivet.

  Vem kan bli medlem i butiken?

  Alla får handla hos Matmissionen, men medlemmarna gör det till en tredjedel eller mindre av ordinarie pris där köp begränsas till 250kr/vecka (efter dragen rabatt). Medlemskap hanteras av Stockholms Stadsmission. Klicka här för mer information om kriterier för medlemskap och mötesplatser.

  Intresserad av att arbetsträna?

  Vänligen kontakta Tove Larsson på Stockholms Stadsmission,
  tel 08-68 42 34 29, tove.larsson@stadsmissionen.se.

  Kan ni donera livsmedel?

  Är ni en livsmedelsproducent/ leverantör som är intresserade av att donera livsmedel till butiken? Kontakta Stadsmissionen via livsmedelsdonationer@stadsmissionen.se.

  Här finns Matmissionen:
  Matmissionen Veddesta, Veddestavägen 13, Järfälla
  Matmissionen Hägersten, Bäckvägen 147, Hägersten


  Karin Bildsten, medarbetare på Axfood som deltog i skapandet av Matmissionen, tillsammans med butikens verksamhetsledare Johan Rindevall. Foto: Stefan Nilsson  
  Dela med dig