Matmissionen – Sveriges första sociala butik

2015-11-25 16:55


Matmissionen är en social butik i Veddesta utanför Stockholm. Butiken, som ska bidra till minskat matsvinn och underlätta för personer i ekonomisk utsatthet, är ett initiativ från Axfood som arbetats fram i samarbete med Stockholms Stadsmission.


Matmissionen bidrar till minskat matsvinn, möjliggör arbetsträning och ger ekonomiskt utrymme för personer som lever i ekonomisk utsatthet. Butikens mål är att ta tillvara över 200 ton överskottsmat under 2016, och förutom att butiken i sig är en social satsning så kommer eventuella intäkter från butiken att gå till att utveckla Stockholms Stadsmissions arbete med arbetsintegration.

Alla som vill får handla i butiken, men Stockholms Stadsmission erbjuder medlemskap till människor som lever i ekonomisk utsatthet som får handla till en tredjedel av vanligt butikspris.

Antonia Ax:son Johnson, huvudägare i Axfood och med ett förflutet som mångårig styrelseordförande i Stockholms Stadsmission stödjer helhjärtat projektet.

– Jag känner Stockholms Stadsmission väl sedan mer än 20 år. De arbetar med stor empati för människor i nöd, är jordnära, orädda och uthålliga. Kan detta engagemang kombineras med att minska den enorma mängden mat som slängs är det ett oslagbart recept.

Minskat svinn och en möjlighet till arbetsträning

Produkterna i butiken är sådana som är nära eller som precis har passerat bäst-före-datum, eller av annan orsak inte är möjliga att sälja i en vanlig butik. Ett av målen med Matmissionen är att bidra till att minska det generella matsvinnet i samhället. Butiken blir även en arbetsplats för människor som behöver arbetsträna och komma ut i arbetslivet.

Vem kan bli medlem i butiken?

Alla får handla hos Matmissionen, men medlemmarna gör det till en tredjedel eller mindre av ordinarie pris där köp begränsas till 250kr/vecka (efter dragen rabatt). Medlemskap hanteras av Stockholms Stadsmission. Klicka här för mer information om kriterier för medlemskap och mötesplatser.

Intresserad av att arbetsträna?

Vänligen kontakta Tove Larsson på Stockholms Stadsmission, tel 08-68 42 34 29, tove.larsson@stadsmissionen.se.

Kan ni donera livsmedel?

Är ni en livsmedelsproducent/ leverantör som är intresserade av att donera livsmedel till butiken? Kontakta Stadsmissionen via livsmedelsdonationer@stadsmissionen.se.

Butikens adress: Veddesta Köpcentrum, Veddestavägen 13, Järfälla.
Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, inviger Matmissionen som tidigare låg i Rågsved, söder om Stockholm. Efter en brand flyttade butiken till nya lokaler i Veddesta. Foto: Stefan Nilsson  

Dela med dig