Riktlinjer kring ris och arsenik

2015-09-30 09:58

Livsmedelsverket rekommenderar vuxna att inte äta ris och risprodukter varje dag, barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger per vecka. Barn under sex år bör inte äta riskakor alls. Så ser den nya rekommendationen ut som Livsmedelsverket kommit fram till efter att ha undersökt 102 risprodukter på den svenska marknaden. Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet. Ris är en gröda som tar upp relativt höga halter arsenik.

Bild: livsmedelsverket.se

Vad kan man göra för att minska arsenikhalten?

Ett sätt att minska mängden arsenik är att koka riset med stort överskott av vatten som sedan hälls bort. Då kan arsenikinnehållet i riset minska med mer än hälften. Fullkornsris innehåller ofta högre halter arsenik än vitt ris. Anledningen är att arsenik framför allt ansamlas i risets skal, som det finns kvar mer av i fullkornsprodukter. Livsmedelsverket rekommenderar i vanliga fall att man ska välja fullkornsprodukter, men när det gäller just ris är det bra att inte alltid välja fullkornsris. Att välja ekologiskt ris gör ingen skillnad för mängden arsenik.

Är riset från några länder eller märken bättre än andra?

Nej, halterna i berggrunden varierar naturligt mellan olika platser. Därför är det svårt att säga att ett land eller region har högre eller lägre halter arsenik i sitt ris än ett annat.

Kommer Axfood att dra tillbaka riskakor från hyllorna?

Axfood välkomnar både den undersökning och kartläggning som Livsmedelsverket nu har genomfört och följer de rekommendationer som kommit fram. Både våra egna och Livsmedelsverkets tester visar att de produkter vi säljer ligger klart under gränsvärdet. Så det föranleder oss inte att dra in någon produkt


Källa: Axfood och Livsmedelsverket.

Dela med dig