Solvatten - rent vatten och klimatkompensering

2014-04-17 09:56

- Jag slipper köpa ved för att koka vatten. Nu har jag råd att skicka barnen till skolan. Det säger Klinnie Namwirya. Samma sak säger Isaac Kibira. Båda har skaffat Solvattendunkar för att rena sitt dricksvatten. Tack vare pengar från Axfoods klimatkompensering har de fått ett bättre liv.

Axfood stöder ett projekt med Solvatten i Uganda med pengar från klimatkompenseringen av flygresor och Garant Såklart-produkter. Hur hänger då Solvatten ihop med klimatfrågan, och fungerar det verkligen i praktiken? För att få en egen bild av detta åkte Thomas Hansson och Ingmar Kroon till Uganda i slutet av hösten för att studera och dokumentera projektet.

Solvatten är den svenska uppfinningen som ger fattiga människor runt om i världen säkert dricksvatten. Rent vatten är av avgörande betydelse för alla människor. Det är också en mycket viktig miljöfråga. Den som inte kan lita på vattnet måste koka det, vilket kräver energi och därmed påverkar klimatet.

Ved eller träkol är de vanligaste typerna av bränsle som används av de ugandiska hushållen. Ugandas befolkning växer snabbt, men skogarna krymper. Att minska användningen av ved betyder inte bara bättre privatekonomi, det betyder också minskad avskogning. Skogen är viktig för att binda koldioxid och därmed bromsa klimatförändringarna. Att stoppa avskogningen är därför lika viktigt som att minska utsläppen.

När Axfood valde projekt för klimatkompensering fanns det en stark vilja att det inte bara skulle handla om miljön utan att det samtidigt skulle ha sociala effekter. Det var detta som gjorde Solvatten extra intressant.

Dela med dig