Uppföljning lasagne till välgörenhet

2013-04-29 09:08

Fem ton lasagne med hästkött delas sedan slutet av mars ut av Klara kyrka till behövande i Stockholm. Mottagandet är mycket positivt bland de som tar emot maten, volontärer i kyrkan, internt och i media. ”Jag tycker att det är helt fantastisk att vi får ta hand om det här i stället för att det kastas bort” sa volontären Hanna Främberg vid utdelningens första dag då 400 förpackningar tog slut på en kvart.

 ”Så här mycket mat har vi aldrig fått, vi är jätteglada” berättar Kenny Blom, arbetsledare Klara kyrka. Nästan en månad senare fortsätter leveranserna varje vardag.

Smidiga leveranser från Dagab

Axfoods logistikpartner Dagab levererar lasagnen vid lunchtid och förutsättningen för att det ska fungera är att kylkedjan inte bryts. På plats i kyrkan bryts ytterförpackningen från de ca 400 förpackningarna och lasagnen delas ut i de tråg som från början är skyddat med en plastfilm. Förpackningarna måste tas bort eftersom att de anger fel köttsort, en plansch informerar besökarna om att lasagnen innehåller hästkött. I samband med leveranserna hämtar Dagab upp soppåsar med förpackningsmaterial som ska återvinnas. Leveranserna fortsätter till slutet av maj.

Sett över rutiner med leverantörer

Upptäckten av hästkött i egna varor har påverkat inköpsarbetet. Det är viktigt att kunderna kan lita på att varorna vi säljer stämmer överens med vad som står på förpackningen. ”Vi har spetsat till kraven på leverantörerna och deras leverantörer för att i möjligaste mån säkerställa att det inte händer igen. Vi DNA-testar också kött med stickprov, berättar Hans Holmstedt, inköpsdirektör Axfood.

Många positiva kommentarer

Att Axfood skänker lasagnen har skapat ett enormt positivt genomslag i både traditionella och sociala medier där det spridits snabbt. Det är det mest delade och kommenterade inlägget på Axfoods Twitter och Facebooksidor. Willys inlägg om lasagnen gillades av över 5 000 personer och 700 kommenterade där de allra flesta var positiva. En artikel i Aftonbladet delades till närmare 6 000 Facebookprofiler.

Två kommentarer från Axfoods Facebooksida:

”Mycket bra gjort!! Bra att ni orkade anstränga er att ordna med detta det hade förmodligen varit lättare att bara slänga allt. Heja Axfood jag gillar er!!”

”Tack och lov! Så synd att bara kassera så mycket fullt ätbar mat! Bra att maten kom till användning och framförallt bra initiativ! Hoppas fler följer efter och gör samma sak! En stor eloge till er!”

Dela med dig