Hållbarhet

Inspiration för hälsosam mat

Det ska vara enkelt och roligt att äta hälsosamt. Hos våra butikskedjor kan kunderna alltid hitta hälsosamma alternativ. Mindre salt, socker och inga onödiga tillsatser är några åtgärder vi tillämpar i våra egna varor.

Mat spelar stor roll för både hälsa och välbefinnande. Det ska vara enkelt att må bra och inom Axfood strävar vi efter att inspirera och vägleda våra kunder kring detta. Hos oss ska kunden alltid kunna sätta hälsan i första rummet. Vi erbjuder nyttiga alternativ till alla måltider och genom ett stort utbud av frukt och grönsaker inspirerar vi till mer grönt i vardagen.

Mindre salt, socker och onödiga tillsatser

Vi arbetar med att dra ner på salt och socker i Axfoods egna varor, utan att kompromissa med smaken. Exempelvis har vi tagit bort sockret och minskat mängden salt i Garants smaksatta krossade tomater. Det gjorde att produkten kunde märkas med Nyckelhålet. Garants ekologiska tacokrydda är helt fri från salt.

Nyckelhålet är en välkänd märkning för sund mat – den har regler för salt, socker, kostfibrer, fullkorn och fett. När en produkt ligger på gränsen anpassar vi den så att den ska klara nyckelhålskriterierna. Vi granskar också sockerhalten vid lansering av nya produkter och ser löpande över sortimentet av egna varor.

Exempelvis har vi ersatt sockertillsatsen med juice i våra torkade blåbär och torkade tranbär från Garant. Vi har även minskat sockerhalten i vår läsk av varumärket Premier med 30 procent. Det motsvarar 150 ton mindre socker per år. Dessutom har allt tillsatt socker tagits bort ur Garants taco- och salsasåser samt ur de ekologiska kryddmixerna för tacos och fajitas. 

”Vi arbetar med att dra ner på salt och socker i våra egna varor, utan att kompromissa med smaken.”

Axfoods grundregel är att inte använda tillsatser i onödan. Till exempel har vi beslutat att inte använda azofärgämnen. De tillsatser vi använder fyller viktiga funktioner och har bedömts ofarliga. 

Alla inköpare och kategoriansvariga inom Axfood har utbildats i SIN-listan med målet att till 2022 fasa ut alla ämnen som finns med. På listan finns ämnen som forskning visar kan vara hormonstörande eller cancerogena. Kraven har kommunicerats till samtliga av våra leverantörer och för alla nya leverantörer gäller kraven direkt. Eftersom vi redan arbetar aktivt med märkningar, såsom Bra miljöval, är flera potentiellt kontroversiella ämnen redan utfasade.

För folkhälsan i samverkan

Dagligvaruhandeln har alla möjligheter att påverka vad Sveriges befolkning köper och äter. Det är en viktig uppgift, då det vi stoppar i oss spelar stor roll för hälsan. Faktum är att Världshälsoorganisationen WHO pekar ut ohälsosamma matvanor som det största hotet mot folkhälsan medan hälsosam mat kan göra stor positiv skillnad.

Därför vill Axfood tillsammans med övrig dagligvarubransch verka för bra kostvanor. Medlemsföretagen inom Svensk Dagligvaruhandel, där Axfood ingår, har tagit fram ett gemensamt fempunktsprogram för ett gemensammt bidrag till bättre folkhälsa. Här slås fast att vi ska:

  • Ha hälsofokus i sortiment- och produktutveckling för relevanta produkter
  • Hjälpa kunderna att göra hälsosamma val genom märkning
  • Inspirera till medvetna och hälsosamma val i marknadsföring och information
  • Rekrytera hälsokunniga medarbetare
  • Följa och engagera oss i forskning om matens påverkan på hälsan