Hållbarhet

Vegetariskt växer i våra butiker

Mat ska vara god –​ både för oss själva och klimatet. Därför är vi glada över att allt fler av våra kunder väljer att äta vegetariskt. Samtidigt växer vårt sortiment av gröna proteiner.

För oss är vego ingen tillfällig trend, det är ett proteinskifte som alla kan hänga med på. Vi arbetar kontinuerligt med att både utveckla vårt vegetariska sortiment och för att få fler kunder att upptäcka goda vegetariska alternativ. 2018 ökade vår försäljning av kylda och frysta vegetariska alternativ till kött med 22 procent.

Vegetariskt ökar bland våra egna varor

Det vegetariska sortimentet i våra butiker fortsätter att växa. Inte minst har det tillkommit fler produkter inom våra egna varor. I Garants sortiment finns både kylda och frysta alternativ, såsom vegetariska burgare, biffar och vegetarisk färs. Två spännande nyheter under senare år är Garants lupinghurt, ett veganskt alternativ till yoghurt gjord på lupiner och kokos istället för mjölk, svampbollar som kan ersätta traditionella köttbullar i köket och en vegansk burgare som "blöder" av rödbetssaft.

”2017 ökade vår försäljning av vegetariska alternativ till kött med 29 procent.”

Kött och vego sida vid sida

När Hemköp City slog upp sina dörrar efter att ha renoverats under 2017 möttes kunderna av en butik som gör det mycket enklare att välja vegetariskt. Här tar vegetariska alternativ plats bredvid köttprodukter som köttbullar, köttfärs och leverpastej. Bakom beslutet låg en undersökning från Hemköp som visade att 27 procent av svenskarna skulle välja mer vegetariskt om det fanns vegetariska alternativ bredvid animaliska produkter i butiken. Bland familjer med små barn var siffran betydligt högre. Här skulle 40 procent välja exempelvis vegofärs istället för nötfärs till köttfärssåsen. Sådana siffror är glädjande och får oss dessutom att tänka till det lite extra när vi gör om i våra butiker för att underlätta medvetna val.