Karriär

Tydliga mål driver Hemköps butikschef Joselin framåt

Efter att ha gått Axfoods traineeprogram för butikschefer är Joselin Mella numera butikschef på Hemköp i Nacka Forum. Hon sätter hela tiden nya mål för sitt eget ledarskap och att driva en så hållbar butik som möjligt.

Du gick Axfoods traineeprogram för blivande butikschefer, berätta!

– Det var lite av en tradition i den Hemköpsbutik jag jobbade i tidigare. Han som var kolonialchef innan mig gick traineeprogrammet. Jag skickade in en ansökan och blev antagen. Jag ville bli butikschef, det var målet.

Vad gjorde du under det nio månader långa traineeprogrammet?

– Programmet handlar om hur du kan utveckla dig själv som ledare. Att bli en bättre coach och nästan kunna vara som en kameleont i olika situationer, och hitta ditt eget sätt att leda. Du får massor av verktyg som du tar med dig. Det är ett jättebra program och du får en skjuts i din utveckling.

Efter traineeprogrammet blev du butikschef i samband med att Hemköp i Nacka Forum öppnade. Vad gör du en vanlig dag på jobbet?

– Vad gör jag inte en vanlig dag på jobbet? Det är otroligt varierande. På måndagar går vi exempelvis igenom nyckeltal från föregående vecka, har ledningsgruppsmöte, plockar varor och tittar på vad vi ska  satsa på inför veckan som kommer. För mig är syftet med att vara butikschef att se att alla andra växer utan att jag behövs hela tiden. Kan vi leverera en toppbutik på så sätt, då är jag nöjd.

Vad är din hemlighet för att få det att flyta på?

– Jag har ingen hemlighet. Jag rekryterar bra personal och gärna olika personlighetstyper. Jag tror inte på att rekrytera spegelbilder av mig själv. Det är viktigt att rekrytera olika typer av människor, det skapar en bra gruppdynamik.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– En av de roligaste bitarna är att se hur mina medarbetare utvecklas.

”Jag försöker alltid hitta snitsiga lösningar som gör att vi kastar så lite mat som möjligt”

Vad brinner du för när det kommer till hållbarhet?

– Jag tycker inte att vi ska kasta mat. Jag försöker alltid hitta snitsiga lösningar som gör att vi kastar så lite mat som möjligt. Dessutom har vi alltid mycket ekovaror hemma och satsar på hälsosammare alterantiv som rawballs. Vi har även tagit beslutet att plocka bort plastbesticken från vår salladsbar och bara ha träbestick, för miljöns skull.

Vad är du stolt över att ha åstadkommit som butikschef?

– Jag är stolt över hur butiken ser ut och stolt över medarbetarna vi har här, de är bra folk. Jag tycker att vi har en bra drift och vi står fast vid det vi sagt att vi ska göra för våra kunder.

Vad händer i framtiden?

– Inom de kommande fem åren ska jag bli regionschef. Det är nästa mål.

Bakgrund:

Joselin gick traineeprogrammet för butikschefer på Axfood och har varit butikschef på Hemköp i Nacka Forum sedan butiken öppnade, 2016. Hon brinner för att minska matsvinnet och försöker hela tiden hitta kreativa lösningar för att driva butiken med fokus på hållbarhet.