Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Ålfiske i grumliga vatten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 13 december 2017

i Sverige är ålfiske förbjudet, med undantag av att ett antal yrkesfiskare fortfarande får ta upp en begränsad mängd ål. Nyligen fattade den svenska EU-nämnden beslut om att försöka få till stånd ett undantag där fiske av ål ska tillåtas i svenska vatten, något som inte fick gehör hos övriga EU-länder. Istället beslutades att ålfiske förbjuds under en tremånadersperiod i Östersjön, Nordsjön och Atlanten. Ett totalförbud hade varit rätt beslut. Och det är oroväckande att den hotade ålen inte får det stöd den så väl behöver av våra svenska politiker.

i Sverige är ålfiske förbjudet, med undantag av att ett antal yrkesfiskare fortfarande får ta upp en begränsad mängd ål. Nyligen fattade den svenska EU-nämnden beslut om att försöka få till stånd ett undantag där fiske av ål ska tillåtas i svenska vatten, något som inte fick gehör hos övriga EU-länder. Istället beslutades att ålfiske förbjuds under en tremånadersperiod i Östersjön, Nordsjön och Atlanten. Ett totalförbud hade varit rätt beslut. Och det är oroväckande att den hotade ålen inte får det stöd den så väl behöver av våra svenska politiker.

Vi säljer ingen ål i Axfoods butiker. Vår fiskpolicy på Axfood innebär att fisk och skaldjur från hotade bestånd inte ska säljas. Det är snart tio år sedan vi avvecklade försäljningen av rödlistad fisk och skaldjur i våra butikskedjor. Vårt mål är att senast 2020 endast sälja grönlistad fisk i alla butiker. All fisk ska också kunna spåras till bestånd, fiskezon och fisketidpunkt för att konsumenterna ska kunna känna sig trygga med sina inköp och våga lägga fisk i varukorgen. I början av nästa år kommer dessutom även all rökt och gravad lax under varumärket Falkenberg Seafood att vara ASC-märkt i våra butiker:
https://www.axfood.se/media-och-opinion/pressmeddelanden/2017/11/inga-fula-fiskar-i-axfoods-butiker/

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.