Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Varför liknar vegetarisk färdigmat ofta kött?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 19 september 2018

Varför ser så många vegetariska produkter ut som kött? Borde inte vegetarianer vilja att maten ser ut som något annat än just kött? Känner ni igen frågorna? Jag möter dem ganska ofta när jag diskuterar köttkonsumtion och vegetariska produkter.

Varför ser så många vegetariska produkter ut som kött? Borde inte vegetarianer vilja att maten ser ut som något annat än just kött? Känner ni igen frågorna? Jag möter dem ganska ofta när jag diskuterar köttkonsumtion och vegetariska produkter.

Jag tycker att det finns en rimlig förklaring till varför det är så här. Andelen vegetarianer och veganer är tämligen konstant och inte ökar inte särskilt mycket. Däremot uppgav var fjärde svensk att de planerar att dra ned på köttätandet i en Sifo-undersökning som Axfood genomförde. Det bästa sättet att försöka vinna nya kunder att äta vego-produkter är därför att locka köttätare. Det är inte alls så att valet att äta mindre kött behöver bero på att man inte gillar kött. Det kan lika gärna bero på omsorg om klimatet eller djurvälfärd.

Om smak, form och tuggmotstånd påminner om kött är det sannolikt lättare att få även de mest inbitna köttälskare att prova vegetariska alternativ. Senast i raden av spännande veganska nyheter är Garants Juicy Vegan Burger från Urban Deli som numera säljs i frysdiskarna hos Hemköp, Willys och Mat.se. Burgaren har en köttig textur och blöder - av rödbetssaft. Och jag kan avslöja att den är riktigt god!

Ett annat framgångsrikt sätt för att få fler att välja vegetariskt är Hemköps placering av vego-produkter i köttdisken. Helt plötsligt blev sojakorvar, quornfärs och bönbiffar synliga även för konsumenter som inte har några planer på att sluta konsumera kött, men som ändå vill dra ned på sitt köttätande. På bara några månader ökade vego-försäljningen med 40 procent hos Hemköp.

Bara för att man är vegetarian ska man inte behöva lägga mer tid på matlagning i köket. Att äta vegetarisk mat betyder nödvändigtvis inte att man att man vill tillaga maten själv från grunden. Självklart vill även vegetarianer ha fler bekväma alternativ och mer färdigmat att välja mellan – precis som köttätaren.

Köttkonsumtionen har en stor inverkan på klimatet. Det betyder inte nödvändigtvis att alla ska sluta att äta kött. Däremot behöver vi minska köttkonsumtionen och i högre utsträckning välja kött som är producerat på ett bra och hållbart sätt. Givetvis behöver andelen växtbaserade proteiner som vi konsumenter lägger på tallriken fortsätta att öka och därför ska de bli intressant att följa utvecklingen av nya vego-produkter framöver.

Kategorier: Vegetariskt Innovation Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.