27 oktober 2009

Förändringar på väg för palmoljan

Det är många som engagerar sig i palmoljefrågan det märks både på frågor som kommer in till vår konsumentkontakt och mejl till mig.

Av: Åsa Domeij

Här på bloggen finns också ett antal kommentarer med ungefär samma tema. Det är förstås många som undrar över konkreta saker som är på gång inom Axfood och vill veta mer än att vi gör en översyn över de produkter vi har.

Under hösten kommer det att bli förändringar av en del produkter som säljs under Axfoods varumärken. Oljan kommer att bytas ut i Eldorados frityrolja. I första omgången blir det ett test för att se om kunderna gillar den nya sammansättningen. I chipsen kommer palmoljan att bytas ut mot solrosolja.

Det finns ett internationellt samarbete "Roundtable on sustainable palm oil" som handlar om att förändra produktionen av palmolja så att den blir mer hållbar. Axfood har bestämt sig för att delta i det samarbetet och kommer att ansöka om medlemskap. Men förutom att gå med i organisationen så kommer Axfood att köpa certifikat motsvarande den mängd palmolja som används i de egna märkesvaror som Axfood säljer.

Klimat