25 oktober 2012

Bioplast även i morotspåsar

Det kommer då och då synpunkter och frågor direkt till mig på mejlen istället för till konsumentkontakt. Under det här året har favoritämnen varit palmolja, plastkassar, bisfenol, fisk och djurskydd.

Av: Åsa Domeij

I somras skrev jag ett inlägg om plastkassar och om möjligheterna att göra plast av bioråvara istället för av fossilråvara. Hemköp har ju t ex en kasse av bioplast och nu har också Garant Eko börjat använda bioplast ibland annat morotspåsar. Vanliga frågor om bioplast är vad man ska göra med en sedan. Kan den komposteras, hamnar den på deponi eller skickas de till sopförbränning? Sofia Ståhle har också tagit upp sådana frågeställningar här på bloggen.

Som jag ser det är det precis lika viktigt att lägga plast av bioråvara i återvinningen som fossilplast. Oavsett ursprung är plasten ett värdefullt material som bör gå runt i kretsloppet så många gånger som möjligt.

När det gäller kompostering så behöver inte plast vara komposterbar bara för att den är av bioråvara. Vår bioplast är inte komposterbar, det vi tycker är viktigast är att den fungerar perfekt i återvinning.

Kompostering innebär ju dessutom att plasten bryts ned till ingen nytta. Men det bästa miljöalternativet för den som handlar mat är förstås att inte köpa någon plastkasse alls utan istället ta med sig en väska eller flergångskasse.

Klimat