11 oktober 2012

Miljösteg framåt på fiskområdet

När man jobbar för att göra varorna i butik mer miljöanpassade så är det lättast att förklara det som är riktigt tydligt såsom fler ekologiska produkter.

Av: Åsa Domeij

Om man tar bort en riktig miljövärsting är det också väldigt tydligt. Men en många mindre steg som tas på alla möjliga produkter och som tillsammans gör stor miljönytta kanske man inte uppmärksammas på samma sätt. Därför tänkte jag berätta om ett par exempel på vad det kan handla med ett par av Garants fiskprodukter.

En ny Garantprodukt är sprödbakad torsk som ersätter Willys och Hemköps sprödbakade torsk. Båda produkterna är miljömärkta (MSC). Men nu är palmoljan utbytt mot rapsolja som en del av strategin att antingen byta ut palmolja till annan olja (eller gå över till certifierad palmolja som produceras på ett mer hållbart sätt). Den andra är Garants fiskgratäng där aluminiumtråget är utbytt mot ett papperstråg. Motivet till att byta var att aluminium ofta sorteras dåligt i hemmen. Många gånger slängs det i brännbart och det är väldigt energikrävande att producera ny aluminium. Därför är ett papperstråg bättre, särskilt när man tar hänsyn till hur en stor del av kunderna källsorterar hemma. Det är kanske lite konstigt att många är mycket bättre på att sortera tidningar och glas än aluminium som är så lätt att sortera och så viktigt. Men kanske är det traditionens och vanans makt. Tidningar och papper har sorterats i generationer.

Klimat