19 mars 2013

Axfood skänker hästlasagne till Sankta Klara kyrka

Hästköttsskandalen har verkligen riktat strålkastarljusen mot livsmedelsbranschen och de ibland långa och komplicerade leverantörskedjorna.

Av: Åsa Domeij

De flesta, åtminstone i Sverige, har framför allt blivit upprörda av den dåliga kollen och felaktiga informationen på paketen. Det faktum att man ätit hästkött av misstag har inte varit huvudfrågan.

Men samtidigt har vi en debatt om att det slängs så mycket mat. Frågan var vad man skulle göra med all mat med fel innehållsförteckningar. Det känns helt enkelt fel att slänga mat som det går utmärkt att äta. Axfood lät därför maten ligga kvar i fryslagren för att försöka hitta en lösningen med Livsmedelsverket. Glädjande nog var Livsmedelsverket obyråkratisk och lät förnuftet råda. Lasagnerna får skänkas bort om man har korrekt information tillgänglig om innehållet. Därför kan Sankta Klara kyrka börja dela ut lasagnerna till behövande med start på fredag.

Svenskt