Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood skänker hästlasagne till Sankta Klara kyrka

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 19 mars 2013

Hästköttsskandalen har verkligen riktat strålkastarljusen mot livsmedelsbranschen och de ibland långa och komplicerade leverantörskedjorna.

Hästköttsskandalen har verkligen riktat strålkastarljusen mot livsmedelsbranschen och de ibland långa och komplicerade leverantörskedjorna.

De flesta, åtminstone i Sverige, har framför allt blivit upprörda av den dåliga kollen och felaktiga informationen på paketen. Det faktum att man ätit hästkött av misstag har inte varit huvudfrågan.

Men samtidigt har vi en debatt om att det slängs så mycket mat. Frågan var vad man skulle göra med all mat med fel innehållsförteckningar. Det känns helt enkelt fel att slänga mat som det går utmärkt att äta. Axfood lät därför maten ligga kvar i fryslagren för att försöka hitta en lösningen med Livsmedelsverket. Glädjande nog var Livsmedelsverket obyråkratisk och lät förnuftet råda. Lasagnerna får skänkas bort om man har korrekt information tillgänglig om innehållet. Därför kan Sankta Klara kyrka börja dela ut lasagnerna till behövande med start på fredag.

Kategorier: Svenskt
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.