Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Säsong för lamm?

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 13 april 2017

Under påskveckan säljs det mycket lammkött i våra butiker. Faktiskt så säljs hela 25 % av hela årsförsäljningen av färskt lammkött just under påskveckan. Det beror på att det har blivit en tradition att äta lamm till påsk

Under påskveckan säljs det mycket lammkött i våra butiker. Faktiskt så säljs hela 25 % av hela årsförsäljningen av färskt lammkött just under påskveckan. Det beror på att det har blivit en tradition att äta lamm till påsk

Men det är en tradition som dök upp först under 1900-talet och som kommer från medelhavsområdet. Vid Medelhavet var det naturligt att slakta djur som betat innan sommartorkan slog till med sämre bete som följd.
I Sverige är betesmöjligheterna obefintliga under vintern. Lamm har traditionellt slaktats på hösten efter att ha fötts på våren och gått på sommarbete. Men på hösten finns det ingen helg som kopplas till lamm och försäljningsstoppen av lammkött kommer till påsk, fastän det inte är säsong på våra breddgrader.

Det mesta av det färska lammkött som säljs till påsen är vakuumpackat och kommer från Nya Zealand. Men det finns också efterfrågan på svenskt färskt lammkött till påsk och därför har branschen anpassat sig och föder upp lamm under vintern som förstås inte kan gå på bete. Lammen som kommer från Nya Zealand, däremot, har gått på bete. Så den som tycker att betesdrift är viktigt kan köpa kött som importerats därifrån, men då måste man istället acceptera en lång båttransport.

Men hur kan du resonera om du har störst förtroende för svensk produktion och vill äta kött från lamm som är slaktat i säsong? En möjlighet är att välja fryst istället för färskt. Skulle det vara intressant att kunna beställa t ex styckade halva lamm på hösten, hämta i butiken och lägga i frysen hemma? Då skulle man kunna plocka fram det lammkött som inte gått åt under vintern just till påsk.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon har bloggat om hållbarhetsfrågor på axfood.se sedan 2009. I bloggen vill Åsa inspirera till mer hållbar matkonsumtion och -produktion. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.