Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

500 ton i minskat matsvinn

27 september 2017

Matmissionen i Veddesta fyller ett år. Under det år som gått har 500 ton livsmedel samlats in och kommit till nytta – mat som annars skulle ha slängts.

Matmissionen i Veddesta fyller ett år. Under det år som gått har 500 ton livsmedel samlats in och kommit till nytta – mat som annars skulle ha slängts.

  – Att bidra till både minskat matsvinn och samtidigt hjälpa människor i ekonomisk utsatthet är för mig dubbel glädje, säger Adam Lindqvist, butikschef på Willys Hemma Torsplan, som är en av de butiker som bidrar.

Onsdagen den 27 september fyller Matmissionen i Veddesta i västra Stockholm ett år. Matmissionen startade efter ett gemensamt initiativ från Axfood och Stockholm Stadsmission, där de senare är de som idag äger och driver butikerna.

3 000 personer har medlemskap

Den första butiken öppnades i Rågsved 2015, men brann olyckligtvis ner efter bara ett halvår. Inom ett år hade en ny butik öppnats, denna gång i Veddesta. Den följdes av en ytterligare en butik i stadsdelen Hägersten. Den första butiken öppnade upp i en före detta Willysbutik, den andra i en nerlagd Tempobutik.

I Veddesta har butiken med tiden kompletterats med Matcentralen som tillsammans med de två butikerna under tagit emot 500 ton livsmedel under det senaste året. Totalt har 3 000 personer, vilka lever med någon form av försörjningsbidrag, fått medlemskap som gör att de kan handla för en tredjedel av det ordinarie priset.

– Vad som också är glädjande är att ett 30-tal personer på detta sätt erbjudits arbetsträning, säger Karin Bildsten, projektledare för Matmissionen på Axfood.

Den mat som samlas in kommer huvudsakligen från Axfoods butiker, samt från olika leverantörer.

Hjälp istället för svinn

Här är de 12 butiker och lager som i dag skänker sitt matsvinn till Matmissionen och Matcentralen;

  • Axfood Snabbgross: Årsta, Solna och Gärdet
  • Hemköp: Jakobsbergs C, Gullmarsplan, Fruängen, Västertorp, Sabis Fältöversten
  • Willys: Veddesta, Älvsjö, Vinsta
  • Willys Hemma: Torsplan
  • Axfood: Axfoods Huvudkontor samt Dagabs lager i Jordbro

– De bidrar tillsammans med cirka 120 ton matsvinn per år till Matmissionen, säger Karin Bildsten, som påpekar att det inom Axfood-koncernen idag är runt hundra butiker och lager som donerar mat till olika sociala verksamheter runt om i landet.


Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood:

– Det här är verkligen praktiskt klimatarbete. Jag hoppas att vi tillsammans med Stadsmissionen kan starta fler sådana här butiker de närmaste åren.

Adam Lindqvist, butikschef som stöttar Matmissionen.

Adam Lindqvist är butikschef för Willys Hemma Torsplan.

– Jag tog över som butikschef den 1 juni och då fanns det redan ett uppbyggt system med att vi skänker till Matmissionen. Det fanns ingen anledning för mig att ändra på det!

Hur fungerar det praktiskt?

–   Det är väldigt enkelt. Jag ställer i ordning en vagn med matsvinn som sedan en lastbil från Matmissionen kommer och hämtar varje vardag. Den brukar komma strax före klockan 10 på förmiddagen.

Vad är det mest du bidrar med?

– Mycket frukt och grönt, en hel del mejeriprodukter där exempelvis mjölkens bäst-före-datum närmar sig. En del charkprodukter också.

–  I går fick jag en leverans bananer som redan hade börjat få svarta prickar. De går inte att sälja, så i dag var det mycket bananer i lådorna som gick i väg till Matmissionen.

Hur mycket skänker du i snitt?

–  Det varierar. Men i snitt kanske cirka tio kilo mat om dagen.

Vad tycker du om att skänka bort matsvinnen på det här sättet?

­– Matsvinn är inte bra. Men om man nu har det och då kan ge bort det till människor som lever utsatt så är det kanon. Det känns riktigt bra.

Ettårsdagen av Matmissionen i Veddesta firas den 27 september med bland annat extra bra erbjudanden till medlemmar, guidade turer, tävlingar och give aways för kunderna.

Fotnot: Enligt Naturvårdsverket uppgår matsvinnet i Sverige till 500 000 ton om året, vilket motsvarar 49 kilo per person och år.

Kategorier: Hållbarhet