Axfood

19 sep 2018

Axfood först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Fixa, som är Axfoods eget varumärke, är först i Sverige med Svanen-märkta värmeljus gjorda på rapsvax. Ljusen är helt veganska och har ljuskoppar av återvunnen plast istället för aluminium.

Axfoods eget varumärke Fixa är först i Sverige med Svanen-märkta värmeljus gjorda på rapsvax. Värmeljusen uppfyller även Svanens miljömärkta krav kring sotbildning, tungmetaller, färgämnen och doft.

Värmeljus brukar vanligtvis vara tillverkade av fossil råvara, palmolja och/eller stearin som huvudsakligen framställs av animaliskt fett. Men de nya värmeljusen från Fixa består istället av 95 procent rapsvax och fem procent paraffin. Ljusen är därför helt veganska. Ljuskopparna är dessutom gjorda av återvunnen plast istället för aluminium.

– De nya miljömärkta värmeljusen från Fixa gör det möjligt för kunderna att göra ett bra miljöval. Om man som kund både vill att ljusmassan kommer från bioråvara och vill slippa köpa en resurskrävande aluminiumkopp har det hittills inte varit så lätt att hitta bra alternativ med hög kvalitet, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Värmeljusen säljs på Willys, Hemköp, Mat.se, Tempo och Eurocash. Brinntiden är 6 timmar. En förpackning med 27 värmeljus kostar cirka 30 kronor i butik.