Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood inför mål om halverat matsvinn senast 2025

2 januari 2019

Axfood har reviderat sitt hållbarhetsprogram och infört ett mål om en halvering av koncernens matsvinn senast 2025.

Axfood har reviderat sitt hållbarhetsprogram och infört ett mål om en halvering av koncernens matsvinn senast 2025.

Axfoods hållbarhetsprogram är ett viktigt styrmedel för koncernens hållbarhetsarbete. Programmet innehåller uppsatta mål och nyckeltal för uppföljning inom hållbara varor, djurskydd, transporter, klimat och energi, leverantörer och medarbetare. Målen följs upp och programmet uppdateras årligen i takt med att arbetet fortskrider och nya målsättningar formuleras.

System optimerar för att undvika svinn

I det reviderade hållbarhetsprogrammet har Axfood infört ett mål om en halvering av koncernens totala matsvinn senast 2025. För att minska matsvinnet i verksamheten har Axfood bland annat infört nya system för att optimera inköp och leveranser till butiker och lager. Inom egna varor spelar förpackningsutveckling en viktig roll för att förlänga matens hållbarhet och minska skador på förpackningar och innehåll.

Butikskedjorna skänker överskott

Många av Axfoods butikskedjor samarbetar med lokala hjälporganisationer för att ta vara på mat som inte längre kan säljas i butiken, exempelvis på grund av skadade förpackningar eller varor nära bäst före-datum. Willys kampanj "Svinnsmart" är också ett sätt att minska svinnet genom att sälja ut varor med kort datum till ett lägre pris.

Axfood är även medgrundare till Matmissionen, en social supermarket som drivs av Stockholms Stadsmission. Här får människor som lever i social utsatthet köpa livsmedelsöverskott till kraftigt reducerade priser.

Axfoods hållbarhetsprogram (pdf)

Läs mer om Axfoods hållbarhetsprogram

Kategorier: Hållbarhet