Gå direkt till innehåll

Maten

Genom ett brett sortiment av varor som har producerats på ett hållbart sätt ska vi underlätta för konsumenten att göra hållbara val.

Varor från Garant samlat på ett bord

Märkbara val

Vi ska bidra till en mer hållbar matkonsumtion genom hållbarhetsmärkta och certifierade varor.

Svinnsmart på Willys

Mindre matsvinn

Vi ska undvika svinn genom att ta tillvara på mat som annars skulle ha kastats.

Garants baljväxtfärs

Schyssta proteiner

Sortimentet hos våra butikskedjor ska uppmuntra och bidra till en mer hållbar proteinkonsumtion.

AxTalks: hur minskar vi matsvinnet?

Hållbarhetsresultat 2023

26,6%

Försäljningsandel hållbarhetsmärkta varor i butikerna

1,1%

Andel matsvinn inom verksamheten

65,4%

Andel certifierad eller grönlistad fisk i butikerna

2,8%

Försäljningsandel KRAV- eller Svenskt Sigill-märkt kött

Åsa Domeij, Axfoods Hållbarhetschef

Fula fiskar eller långsiktig hållbarhet?

I april förlorade det svenska räkfisket miljöcertifieringen MSC. Axfoods hållbarhetschef, Åsa Domeij diskuterar varför miljöcertifieringen är nödvändig för att vägleda näringslivet och enskilda konsumenter mot en mer hållbar fiskeriförvaltning.

Nöt & Grönt-hamburgare med klyftpotatis

Garants hybridfärs följs upp med hamburgare

Axfoods nya Nöt & Grönt-hamburgare innehåller lika delar nötkött och grönsaker och halverar därmed klimatavtrycket jämfört med en vanlig nöthamburgare. Hamburgaren lanserades i samarbete med Generation Pep.

Axfoods förslag: Sänkt eller slopad matmoms

I Mat 2030 föreslår Axfood sänkt eller slopad moms på hållbarhetsmärkt mat för att gynna en mer hållbar konsumtion och produktion. Förslaget ger konsumtenter möjlighet att handla hållbart till lägre priser.