Gå direkt till innehåll

Rapporten Mat 2030:        I täten för ett hållbart matsystem

Sädesfält

Rapporten Mat 2030:        I täten för ett hållbart matsystem

Matindustrin står inför stora hållbarhetsutmaningar. För att skapa hållbarhet i hela kedjan krävs det att vi jobbar tillsammans. Därför vill vi uppmana till gemensamma krafttag – politiker, myndigheter och näringsliv. Och vi gör det med rapporten Mat 2030.

Mat 2030 omslag liten webb.png

100 konkreta förslag

Den sjätte versionen av Mat 2030 omfattar totalt 100 konkreta förslag och publicerades hösten 2021. 

Mat 2030, 2021 års version

Den nya versionen lanserades 22 september 2021 med Klas Balkow, vd och koncernchef Axfood, Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood och Annsofie Wahlström, programchef för SLU Future food.

Se sändningen i efterhand (30 minuter). 

Samverkan nyckeln till bra och hållbar mat

Vi fortsätter att uppmana politiker och beslutsfattare att stötta den hållbara utveckling som främjar hållbara lösningar och val. Några av de senaste förslagen i Mat 2030 är att:

  • Stödja bönder som väljer att ha mjölkkor på bete fler veckor än vad som är lagstadgat
  • Underlätta för t ex utrikesfödda att bli en del av den gröna näringen
  • Skärpa kraven på vad som räknas som materialåtervinningsbar plast
  • Se till att allt svenskt kött har den grundläggande djurskyddscertifieringen Grund Nöt

För oss handlar framtiden inom bra och hållbar mat om samverkan, över politiska gränser och mellan aktörer som vi själva, våra konkurrenter och leverantörer. Samtidigt måste vi alltid ha kunden i fokus – för i slutändan är det vad kunden aktivt väljer att handla och äta som gör den stora skillnaden.

Om Mat 2030

År 2016 släppte vi den första versionen av rapporten Mat 2030, vårt förslag till en hållbar livsmedelsstrategi, med konkreta förslag till politiker och näringsliv. Många av förslagen i rapporten togs med i regeringens livsmedelsstrategi. Det är vi glada över, men det återstår fortfarande mycket att göra. Därför har vi nu lanserat den sjätte versionen av Mat 2030 med förslag för att göra såväl matkonsumtionen som produktionen mer hållbar, stärka mervärden för svenska livsmedel, göra Sverige fossilfritt och rikta ett större fokus mot landsbygden.