Gå direkt till innehåll

Hälsosamma vanor

Salladstallrik

Hälsosamma vanor

Vi vill bidra till ökad hälsa bland såväl kunder som medarbetare. Det gör vi genom att minska mängden salt, socker och onödiga tillsatser i våra egna varor, liksom att uppmuntra till en mer hälsosam och hållbar livsstil.

Axfoods syfte är att skapa mer livskvalitet för alla. Det betyder bland annat att vi måste se till att maten vi äter gör att vi får ett bättre liv och inte gör oss sjuka. Vi ska bidra till en bättre folkhälsa och goda matvanor för alla genom att öka kunskapen och underlätta hälsosamma val.

Vi kan bidra till en mer hälsosam och hållbar livsstil genom att erbjuda såväl hälsosamma varor i butik liksom goda arbetsförhållanden i vår verksamhet. Hälsofrämjande samarbeten bidrar också till att förbättra hälsan hos människor i alla åldrar.

Allt som vi gör ska bidra till att vi uppnår vår målbild som är att skapa ett friskare Sverige år 2030.

Axfoods vision, syfte och affärsidé 

Axfood bidrar till mer hälsosam matkonsumtion

Vi bidrar till mer hälsosam matkonsumtion genom att till exempel minska mängden salt, socker och onödiga tillsatser samt öka mängden fibrer i våra produkter.

Detta gör våra produkter nyttigare:

  • Vi har minskat andelen socker i vår läsk från Premier med 30 procent.
  • Garants ekologiska tacokrydda är helt fri från salt.
  • Vi har sänkt socker- och saltnivån i våra frukostflingor.
  • För falukorv och köttbullar under eget varumärke har vi en salthalt i nivå med nyckelhålsmärkning för salt.
  • Vi har nyckelhålet i åtanke för egna märkesvaror. Går produkten att märkas med Nyckelhål gör vi det och i de fall vi kan justera innehåll så den klarar nyckelhål.

Vi främjar goda arbetsförhållanden för våra anställda

Med goda arbetsförhållanden skapar vi ett hållbart arbetsklimat med låg sjukfrånvaro och god hälsa bland våra medarbetare.

År 2020 fördubblade vi friskvårdsbidraget för alla anställda inom Axfood. Inom koncernen arrangerar vi också hälsofrämjande aktiviteter så som Axfoodloppet, yoga och föreläsningar om hälsa och välmående.

Alla medarbetare kan dessutom ta del av och öka sin kunskap om hälsosamma produkter, råvaror och mat genom Axfoods koncept hälsosmart mat. På så sätt bidrar vi också till en hälsosam livsstil för våra anställda.

Samarbeten för ökad folkhälsa och bättre livskvalitet 

Genom vårt samarbete med generation Pep bidrar Axfood till att främja barn och ungas hälsa. I förlängningen ska Axfood och Generation Pep bidra till sundare matvanor och bättre hälsa för alla.

Axfoods samarbete med Generation Pep

Axfood samarbetar också med Seniortjänsten Gubbe för att bidra till mer livskvalitet för äldre. Gubbe är en tjänst som länkar samman ensamma äldre med ungdomar som delar deras intresse för mat och sociala aktiviteter.

Under ett år är Axfood fadder åt två äldre personer som tillsammans med sina kontaktpersoner på olika sätt ska få tid att umgås och prata kring mat.