Gå direkt till innehåll

Inköpsprocess för Axfoods egna varor

Garant riskakor

Inköpsprocess för Axfoods egna varor

Sortimentet för Axfoods egna varor kvalitetssäkras genom både egna och externa kontroller. Här är en ansvarsfull produktion, hållbarhet och prisvärde viktiga parametrar, liksom god smak. För att lyckas krävs en gedigen inköpsprocess.

 

Samlingsbild på varor från Garant

Axfoods inköpsprocess:

1. Axfood beslutar om att ta in en ny egen vara i sortimentet.

Här sätter vi kvalitetsnivån. Ska den nya varan ge kunden särskilda mervärden, till exempel i form KRAV, Fairtrade eller någon annan hållbarhetsmärkning? Hur ska varan smaka och ska den ha en specifik fiberhalt eller köttmängd? Varifrån ska ingredienserna komma och vad får varan innehålla och inte innehålla?

2. Axfood ber flera leverantörer om offert på den nya varan. Leverantörerna lämnar in underlag och varuprover enligt Axfoods krav och önskemål.

För att bli leverantör av Axfoods egna varor måste producenten leva upp till Axfoods krav. De viktigaste kraven rör livsmedelssäkerhet, kvalitet, arbetsvillkor och miljöhänsyn i leverantörskedjan samt djurhållning.

3. Axfood testar varuproverna och går vidare med tre eller fyra leverantörer. De valda leverantörerna justerar varuproverna enligt Axfoods önskemål.

Inkomna prover testas och tillhörande produkt- och innehållsspecifikationer utvärderas. Ibland hittar vi rätt direkt men ofta krävs vidare justering och utveckling av produkterna innan vi är nöjda och kan gå vidare.

4. Axfood testar varuproverna på nytt. Medium- och mervärdesprodukter testas ytterligare och en konsumentpanel betygsätter produkterna.

Vid sensoriska tester av smak och doft används interna testpaneler. Garant och andra produkter av mediumkvalitet testas dessutom av en extern konsumentpanel på 60 personer för att vi ska känna oss säkra på att vi hittat rätt och tagit fram en produkt som uppskattas.

5. Axfood väljer slutligen en leverantör, förhandlar och skriver avtal. Avtalet innehåller både kommersiella villkor och krav på efterlevnad av Axfoods uppförandekod.

Här tas även förpackningsdesignen fram och varan förses med information om innehåll och näringsvärden. Förpackningarna måste klara tuffa krav för att fungera från produktion via lager till butik och slutligen i konsumenternas händer. Miljöanpassning är alltid i fokus då vi väljer förpackning, inte minst till ekologiska produkter.

6. Leverantören levererar produkterna till Axfoods inköpsorganisation som distribuerar dem vidare till Axfoods kedjor och butiker.

Nu finns våra fina och välsmakande varor i butikshyllan, redo att köpas och tas hem av våra kunder!

Det är många moment från idé till att varan finns i butik. Då den till slut når butikshyllan kan vi känna oss trygga med att erbjuda både schyssta och prisvärda egna varor. Det här är Axfoods inköpsprocess.