Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood startar lärlingsprogram för nyanlända

9 oktober 2017

Axfood startar ett avlönat lärlingsprogram för nyanlända. Under 12 månader får deltagarna känna på hur det är att praktiskt jobba i butik – som sedan förhoppningsvis leder till ett fast jobb.

Louise Ring

Axfood startar ett avlönat lärlingsprogram för nyanlända. Under 12 månader får deltagarna känna på hur det är att praktiskt jobba i butik – som sedan förhoppningsvis leder till ett fast jobb.

Kriterierna för att få delta i programmet Nyanländ i Axfood är att man fyllt 20 år, har fått uppehållstillstånd i Sverige och är inskriven på Arbetsförmedlingen.

Till en början handlar det om ett pilotprojekt för tio nyanlända i fem Willys- och fem Hemköpsbutiker i Stockholm.

 På sikt är förhoppningen att lärlingsprogrammet ska byggas ut och omfatta alla våra 400 butiker runt om i Sverige, säger Louise Ring, Axfoods HR-direktör.

Under den 12 månader långa utbildningen består 75 procent av tiden av praktiskt butiksarbete och 25 procent av utbildning. För Axfood handlar det inte enbart om att hjälpa nyanlända in på den svenska arbetsmarknaden.

 Det här är också ett sätt att finna nya lösningar som ger oss nya, kompetenta och drivna medarbetare som vill växa och utvecklas hos oss och inom dagligvarubranschen.

Det är många som i dag söker butiksjobb, men Louise Ring vill få in fler medarbetare som har långsiktighet och vill göra karriär inom butikskedjorna Willys och Hemköp.

 Nyanländ i Axfood ger oss nya möjligheter att komma i kontakt med blivande medarbetare som vi annars skulle missa. Vi vill att våra butiker ska spegla den mångfald som finns i Sverige idag. Det stärker vår affär, säger Louise Ring.

Projektet har blivit verklighet genom ett nära samarbete med Svensk Handel, Arbetsförmedlingen och Handelsanställdas Förbund. Ett unikt kollektivavtal tagits fram som ger deltagarna i utbildningen en lön som motsvarar 75 procent av ingångslönen för en butiksmedarbetare enligt gällande detaljhandelsavtal.

  Vi börjar redan nu rekrytera de personer som ska ingå i projektet för att sedan starta piloten vid årsskiftet, säger Louise Ring.

För ytterligare information kontakta:

Axfoods presstjänst, telefon 0702-89 89 83