Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Hemköps fiskdiskar ASC-certifieras

13 mars 2018

Hemköps MSC-certifierade fiskdiskar får ytterligare ett bevis på att de är fyllda med god och hållbar fisk. Nu får de även en ASC-certifiering vilket innebär att odlad fisk och skaldjur är producerad med omtanke om miljö, arbetare och lokalsamhällen, här är låg antibiotikaanvändning ett exempel.

Fisksäljare

Hemköps MSC-certifierade fiskdiskar får ytterligare ett bevis på att de är fyllda med god och hållbar fisk. Nu får de även en ASC-certifiering vilket innebär att odlad fisk och skaldjur är producerad med omtanke om miljö, arbetare och lokalsamhällen, här är låg antibiotikaanvändning ett exempel.

Hemköp har en lång histora av hållbara fiskdiskar. Redan 2008 slutade butikerna att sälja fisk och skaldjur som fått rött ljus av WWF. Sedan 2013 är alla egna butikers fiskdiskar MSC-certifierade, här var Hemköp först i Sverige. Nu blir närmare 40 butiker både MSC- och ASC-certifierade, av franchisebutikerna ansluter sig hälften i ett första skede under våren.

– Att ha fiskdiskar som är MSC- och ASC-certifierade är en del av vårt arbete för hållbart fiske. Det tuffa målet nu är att all fisk och skaldjur hos Hemköp ska vara grönlistade till 2020. Målet är redan nått när det gäller det viltfångade i frysdisken och vi säkertställer nu alla delar och för att nå målet, säger Maria Nobel, hållbarhetschef på Hemköp.

Certifieringen av fiskdiskarna följs upp med ett ständigt förbättrat sortiment. Nyligen sågs sortimentet med rökt och gravad lax över, här säljer Hemköp endast dessa med ASC-märket.

–Vi tycker att det är oerhört glädjande att Hemköp genomför denna satsning på att utöka sitt sortiment av ASC-certifierade produkter. Det blir enklare för konsumenten att göra ett aktivt val som värnar om våra hav och vattendrag samt social och etisk välfärd, säger Inger Melander, marknadschef ASC, norra Europa.

Fakta ASC - Aquaculture Stewardship Council

ASC är en internationell miljömärkning för odlade fisk och skaldjur. ASC granskar miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de ska vara ansvarsfulla. ASC-standarden stöds av WWF och certifierade produkter är automatiskt grönmarkerade på deras fisklista.

Fakta MSC – Marine Stewardship Council

MSC är en internationell organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur. Miljömärket visar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med låg inverkan på havsmiljön.

För mer information och bilder kontakta:
Elin Jarl, pressansvarig Hemköp. 076-139 25 88, elin.jarl@hemkop.se

Kategorier: Hemköp