Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Så skiljer sig julborden från norr till söder

12 december 2018

Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra Sverige? Nej, det hör till ovanligheten. Julborden runt om i Sverige följer traditionen, men det finns också tydliga regionala skillnader.

Bild julbord

Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra Sverige? Nej, det hör till ovanligheten. Julborden runt om i Sverige följer traditionen, men det finns också tydliga regionala skillnader.

Julskinka, köttbullar, sill, lax och Janssons frestelse, det är vad svenska folket helst vill ha på julbordet. Men det finns tydliga regionala skillnader:

o   I Dalarna och Värmland står julölen på bordet. Rödkål och grönkål är andra favoriter.

o   I Skåne och Blekinge är brunkålen en självklarhet men julknäcke och julkorv serveras sällan.

o   I norra Sverige älskar man sylta på julbordet, men även gärna pastej, julkorv och julmust. Brunkål däremot serveras nästan aldrig.

o   I sydost där Gotland, Östergötland och Kronoberg ingår, sticker julostkakan ut som en favorit. Julknäckebröd däremot syns sällan.

– Vi ser att många väljer enkla lösningar för att spara tid inför julen. Försäljningen av färdigskivad julskinka är ett exempel där vi ser en stor försäljningsökning. Vegetariska inslag på julborden är inte längre en trend utan något som finns hos de allra flesta, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp.

Vegetariska varor har under året ökat med närmare 20 procent på Hemköp. Vegetarisk prinskorv, vegobullar och griljerad kålrot är exempel på vegetarisk julmat.  

Matens ursprung är en stor del av hållbar julmat och kring våra högtider är det för många viktigt att köpa svensk mat. Hemköp säljer endast svensk julskinka med ett brett sortiment från Krav-godkända gårdar.

För mer information och bilder kontakta:
Elin Jarl, pressansvarig Hemköp. 08-553 996 80, elin.jarl@hemkop.se 

Underlag

Försäljningsfördelning av julmat över landet, gäller hela dagligvaruhandeln 2017. Statistiken bygger på siffror från Nielsen, Svensk Dagligvaruhandel och Hemköps egen försäljning.

Regionsindelningar
Region Syd, här ingår följande län: Blekinge, Skåne

Region Öst, här ingår följande län: Uppsala, Stockholm, Södermanland, Västmanland

Region Norr, här ingår följande län: Västerbotten, Norrbotten, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland

Region Väst, här ingår följande län: Värmland, Örebro, Dalarna, Halland, Västra Götaland                 

Region Sydost, här ingår följande län: Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland             

Kategorier: Hemköp