Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Fixas nya flergångspåsar ska minska plastförbrukningen inom Axfood

9 april 2019

Fixa, Axfoods eget varumärke för hushållsprodukter, har tagit fram flergångspåsar av polyester till frukt och grönt. Målet är att påsarna ska bidra till att ytterligare minska användandet av plast i butikerna.

Fixa flergångspåsar

Fixa, Axfoods eget varumärke för hushållsprodukter, har tagit fram flergångspåsar av polyester till frukt och grönt. Målet är att påsarna ska bidra till att ytterligare minska användandet av plast i butikerna.

– Med de nya flergångspåsarna gör vi det lite enklare för kunderna att handla hållbart. Genom att använda samma påse flera gånger minskar förbrukningen av plastpåsar som ofta slängs utan att användas på nytt, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood. 

Axfood arbetar sedan flera år för att minska användningen av fossil plast för förpackningar och emballage. Bärkassar av retur- och sockerrörsplast, minskade plasttråg till köttprodukter, engångspåsar till frukt och grönt av sockerrörsplast, värmeljus med koppar av återanvända dvd-fodral och plastflaskor till saft, juicer och smoothie som går att panta är några av många initiativ under senare tid.

– Vi har ett ansvar att minska förbrukningen av plast. Därför arbetar vi för att alla våra förpackningar ska fungera i materialåtervinningen senast om tre år. Till 2030 ska vi bara använda återvunnen och förnybar plast, säger Åsa Domeij. 

De nya frukt- och gröntpåsarna från Fixa är tillverkade av polyester, vilket gör dem slitstarka. Polyester binder inte fukt på samma sätt som bomull. Dessutom finns det små hål i påsarna som släpper igenom fukt. Det bidrar till längre hållbarhet för frukten och grönsakerna.

Påsarna är återanvändbara och tvättbara. De säljs i set om fyra påsar varav en liten, två mellanstora och en stor för cirka 30 kronor. Om påsen blir smutsig tvättas den i 40°C maskintvätt och hängs sedan upp för torkning. De finns att köpa på Willys, Axfood Snabbgross och Mat.se. Till Hemköp och Tempo kommer de inom kort.

  

För ytterligare information kontakta:  

Axfoods pressavdelning, telefon 0702-89 89 83