Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Pressinbjudan: Första helelektriska Scanialastbilen levererad och i drift när Dagab elektrifierar sina transporter

11 juni 2021

Välkommen till pressträff där Axfoods inköps- & logistikbolag Dagab presenterar ett nytt steg i elektrifieringen av livsmedelstransporterna. Nu möjliggörs dagliga leveranser till flera butiker i Stockholm med Scanias första serietillverkade och levererade helelektriska tunga lastbil i Sverige och en helt ny laddhybrid, med ökad räckvidd och väsentlig minskning av klimat- och miljöpåverkan som resultat.

Dagab Scania laddning

Välkommen till pressträff där Axfoods inköps- & logistikbolag Dagab presenterar ett nytt steg i elektrifieringen av livsmedelstransporterna. Nu möjliggörs dagliga leveranser till flera butiker i Stockholm med Scanias första serietillverkade och levererade helelektriska tunga lastbil i Sverige och en helt ny laddhybrid, med ökad räckvidd och väsentlig minskning av klimat- och miljöpåverkan som resultat.

När: Tisdag 15 juni, 10.00 – 10.45
Var: Dagab, Jordbro, Lillsjövägen 7
Förfrågningar/anmälan (osa senast 14 juni kl 12.00): Hans Strömberg, PR & Press, Scania Sverige, 0700-88 35 52, hans.stromberg@scania.com, samt Magnus Törnblom, presschef Axfood, 070-266 27 12, magnus.tornblom@axfood.se.

Axfoods logistikbolag Dagab tar nu nästa steg och blir ett av de första att driftsätta helelektriska tunga lastbilar för livsmedelsleveranser i Stockholmsregionen. Elfordonen, en helelektrisk lastbil men också en helt ny laddhybridlastbil, kör från Dagabs lager i Jordbro och levererar dagligen till ett flertal livsmedelsbutiker. Med en utökad räckvidd och optimerad laddstrategi kan företaget leverera utan att ge avkall på tillgänglighet och effektivitet och samtidigt generera en väsentlig minskning av klimat- och miljöpåverkan.

Driftsättningen av de nya elektriska lastbilarna är en del av ett partnerskap mellan Scania och Dagab med syfte att tillsammans kunna säkra framtidens elektrifierade logistiklösningar. Som ett första steg i detta samarbete har projektet REEL1, delfinansierat av Vinnova och Energimyndigheten, etablerats. Projektets ambition är att utforma, testa och demonstrera elektrifierade livsmedelsleveranser i Stockholmsområdet. Deltagarna i projektet, som inleddes i augusti 2020, är bland annat logistikbolaget Dagab, lastbilstillverkaren Scania och laddoperatören EV-Box

För att lyckas att främja utvecklingen med elektrifieringen, inte minst den publika laddinfrastrukturen, i samhället krävs omfattande samarbete mellan företag, men också mellan näringsliv och offentliga aktörer.

Vid pressträffen visas de båda lastbilarna för första gången upp för media. Medverkar gör representanter för Axfood, Dagab, Scania Sverige, laddoperatören EV-Box, Stockholms stad, med möjlighet till intervjuer:

  • Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood
  • Helena Blom, transportchef, Dagab
  • Niclas Engholm, försäljningsdirektör Lastbil, Scania Sverige
  • Jessica Björkquist, senior produktchef Hållbarhet, Scania Sverige
  • Björn Utgård, VP Sales, EV-Box
  • Gustav Hemming, Regionråd, Stockholm Stad

Kategorier: Axfood Dagab