Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Folkhälsa, naturbetesmarker och bevattningsdammar på agendan när Axfood lanserar 125 förslag för ett mer hållbart mat-Sverige

18 oktober 2023

I rapporten Mat 2030, Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi för Sverige, riktas över hundra förslag till näringsliv, politiker och myndigheter för att driva på branschens gröna omställning. Att arbeta för lägre socker- och salthalter i mat, stödja restaurering av naturbetesmarker och öka stödet för anläggning av bevattningsdammar i jordbruket är några nyheter i rapporten, som släpps idag.

Klas Balkow och Åsa Domeij foto Gustav Kaiser

I rapporten Mat 2030, Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi för Sverige, riktas över hundra förslag till näringsliv, politiker och myndigheter för att driva på branschens gröna omställning. Att arbeta för lägre socker- och salthalter i mat, stödja restaurering av naturbetesmarker och öka stödet för anläggning av bevattningsdammar i jordbruket är några nyheter i rapporten, som släpps idag.

– Vi befinner oss i en tid med många stora samhällsutmaningar som kräver lösningar här och nu, men det är samtidigt nödvändigt att fortsätta att ta itu med de långsiktiga utmaningar som är viktiga för framtiden. Klimatet, biologisk mångfald och folkhälsan kräver fullt engagemang från hela livsmedelskedjan, inklusive politiken, säger Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef. 

Axfoods rapport Mat 2030, koncernens förslag till en mer hållbar livsmedelsstrategi, presenteras i år för åttonde året i rad. Syftet är att driva på den hållbara utvecklingen inom livsmedelsbranschen genom konkreta förslag som uppmuntrar till hållbar matkonsumtion, stärker mervärden för svenska livsmedel, lyfter landsbygdsfrågor, förbättrar matproduktionen och gynnar fossilfrihet. 

– Det svenska jordbruket skulle kunna bli fossilfritt, vilket skulle vara en stor konkurrensfördel. Dessvärre går utvecklingen i fel riktning med ökade subventioner av fossila drivmedel och sänkt reduktionsplikt. Idag lönar det sig helt enkelt inte för svenska bönder att ställa om, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.

Av de 125 förslag som presenteras i årets Mat 2030-rapport är 12 helt nya. Flera av de nya förslagen handlar om att förbättra folkhälsan, exempelvis genom att minska mängden dolt socker och salt i livsmedel där konsumenter inte förväntar sig höga halter och att Sverige tar del av EU:s stöd för frukt och grönsaker i skolan, där Sverige idag är det enda EU-land som inte tar del av stödet.

– Vad vi äter och dricker påverkar i hög grad folkhälsan. Därför är det viktigt att vi på olika sätt gör det enklare för konsumenterna att göra hälsosamma och hållbara val, säger Åsa Domeij.

Andra nyheter i rapporten är förslag om att stödja forskning för tidig könsbestämning av ägg för att öka tillgången till ägg och förhindra avlivning av miljontals tuppkycklingar, och att restaurera naturbetesmarker som gynnar biologisk mångfald. Att öka stödet för anläggning av bevattningsdammar för jordbruket för att minska trycket på grundvattnet under torkperioder är ytterligare ett av de nya förslagen.

Klockan 08:30-09:00 idag, onsdagen den 18 oktober, presenteras Axfoods rapport Mat 2030 under en webbsändning som kan följas här.

Läs och ladda ned rapporten här: Mat 2030 – Axfoods förslag till en mer hållbar livsmedelsstrategi

Kategorier: Axfood