Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Vi behöver panta mer plast

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 7 november 2017

Nästa år blir det äntligen möjligt att panta juiceflaskor av plast i Sverige. Det är något som vi på Axfood arbetat för under en längre tid. Vårt eget Garant-sortiment är förberett för att vara först ut när pantsystemet sjösätts efter nyår.

Nästa år blir det äntligen möjligt att panta juiceflaskor av plast i Sverige. Det är något som vi på Axfood arbetat för under en längre tid. Vårt eget Garant-sortiment är förberett för att vara först ut när pantsystemet sjösätts efter nyår.

Varje år pantas drygt 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor i Sverige, enligt Returpack. Svenskarna är bland de bästa i världen på att panta och därmed spara både miljö och energi. Att panta plast är bra för klimatet och medför mindre nedskräpning. Plasten kan användas flera gånger och blir en del av ett effektivt och hållbart flöde när den pantas. Eftersom plasten inte blandas med annat material eller andra plaster behåller den sin höga kvalitet. När det sedan är dags för återvinning, görs det med ett minimalt tillskott av ny plast. Det går åt betydlig mindre energi i jämförelse med tillverkning av ny råvara.

Ett alternativ till att panta är att lägga plastflaskor i kärlet vid återvinningsstationen. Tyvärr fungerar dock materialåtervinning av plast fortfarande ganska dåligt. Många typer av plast blandas, vilket försämrar kvaliteten och minskar användningsområdet för den återvunna plasten. Felsortering minskar också återvinningsgraden. Pant är därför ett betydligt effektivare och klimatsmartare system.

I Sverige är vi bäst i världen på pant! Pantningsgraden förra året, enligt Returpack, var närmare 85 procent, men varierar för olika typer av förpackningar. Det är positivt, men inte tillräckligt med tanke på hur mycket plast som används. Förutom en hög pantningsgrad är det viktigt att fler produkter går att panta. Därför jobbar vi på Axfood både för bättre plastsortering och plaster som går att återvinna – redan vid idéstadiet för en ny förpackning. Axfood har arbetat med frågan under lång tid. Vi var först i landet med pant på saftflaskor och pant på bärkassar av plast. Våra Garantjuicer som säljs i plastflaskor är redan förberedda för pantsystemet. De finns i butik och kompletteras med nödvändiga streckkoder för pant efter årsskiftet.

P.S. Missa inte Axfoods snabbkurs i pant D.S.

Kategorier: Klimat
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.