Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Pant på plastpåsar en succé - utökas till fler Hemköpsbutiker

25 april 2018

Efter fyra tusen pantade påsar breddas nu initiativet som ökar återvinningen, minskar användandet av plastpåsar och belyser hur vi använder plast i vardagen. Hemköp vid Torsplan i Stockholm var först i dagligvaruhandeln med att erbjuda pant på plastpåsar förra året. Ytterligare sjutton butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Norrköping inför nu pantsystemet. Samtidigt inleder Hemköp ett samarbete med Naturskyddsföreningen.

Hemkop-atervinning1

Efter fyra tusen pantade påsar breddas nu initiativet som ökar återvinningen, minskar användandet av plastpåsar och belyser hur vi använder plast i vardagen. Hemköp vid Torsplan i Stockholm var först i dagligvaruhandeln med att erbjuda pant på plastpåsar förra året. Ytterligare sjutton butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Norrköping inför nu pantsystemet. Samtidigt inleder Hemköp ett samarbete med Naturskyddsföreningen.

Intresset för den nyskapande panten har varit stort. Tidigare i år premierades pant på plastpåsar med priset Årets cirkulära initiativ på Återvinningsgalan.

– Med enkla medel har vi förenklat och ökat återvinningen av plast. Fantastiskt roligt att både kunder och medarbetare varit positiva så nu utökar vi panten till fler Hemköpsbutiker. Vi uppmuntrar de andra kedjorna att följa vårt spår, tillsammans kan vi minska konsumtionen av plastpåsar i handeln för att värna om miljön, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp.

Att pant på plastpåsar gör nytta visas i försäljningen av plastpåsar. I Torsplansbutiken har försäljningen minskat med drygt 10 procent jmf med resterande 190 Hemköpsbutiker som minskat med drygt 7 procent.

– Att minska mängden plast och säkerställa att all plast som används återvinns på rätt sätt och inte hamnar i naturen är viktig fråga för Naturskyddsföreningen. Det handlar både om att minska mängden plast i naturen och att effektivisera resursanvändningen. Vi är glada att Hemköp utökar sitt initiativ att panta påsar och samtidigt väljer att stötta vårt arbete för hållbara hav, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Syftet med panten är ökad återanvändning och återvinning av plastpåsar. När påsen inte kan användas längre pantas den i kassan. Plastpåsens pris höjs med 50 öre och för varje pantad påse får kunden 1 krona i pant. Hemköp återvinner sedan plasten som blir till nya påsar. För varje påse som säljs men inte pantas skänker Hemköp 50 öre till Naturskyddsföreningen.

Följande Hemköpsbutiker inför pant på plastpåsar

Stockholm:

Hemköp City

Hemköp Birger Jarl

Hemköp Skanstull

Hemköp Täby Centrum

Hemköp Mörby Centrum

Hemköp Nacka Forum

Hemköp Mall of Scandinavia

Hemköp Torsplan (sedan 2017)

Göteborg:

Hemköp Nordstan

Hemköp Frölunda torg

Hemköp Stigberget

Hemköp Kortedala

Hemköp Bifrost Mölndal

Malmö:

Hemköp Triangeln

Hemköp Plaza

Hemköp Kronprinsen

Lund:

Hemköp Karhögstorg

Norrköping:

Hemköp Lindö


För mer information, bilder och film kontakta:
Elin Jarl, pressansvarig Hemköp
Tel 076-139 25 88 eller elin.jarl@hemkop.se

Kategorier: Hemköp