Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig del av arbetet består i att identifiera och fokusera på de varor som hushållen slängt mest – och när Willys lät Sifo undersöka saken framkom att mjukt bröd följt av gurka, banan, clementiner och tomater toppar hushållens svinnlista.
Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig del av arbetet består i att identifiera och fokusera på de varor som hushållen slängt mest – och när Willys lät Sifo undersöka saken framkom att mjukt bröd följt av gurka, banan, clementiner och tomater toppar hushållens svinnlista.
Under 2016 uppkom omkring 938 000 ton matavfall från de svenska hushållen – vilket motsvarar 97 kilo per person*. Det finns idag ingen statistik över exakt vilka produkter som konumenter slängt mest, men enligt Naturvårdsverket visar plockanalyser att en stor del av matsvinnet består av frukt och grönsaker, matrester samt bröd.
Det här har hushållen slängt mest
Nu har Willys, som satt som mål att halvera sitt matsvinn till 2025, låtit Sifo undersöka vilka specifika matprodukter det är som hamnar i soporna. Drygt tusen svenskar fick svara på frågan vad de slängt de senaste 30 dagarna och av resultatet framkommer att mjukt bröd är den produkt som slängs mest. Nära varannan svensk uppger detta.
Efter brödet följer olika varianter av frukt och grönt; gurka (30%), banan (27%), clementin (24%), tomater (23%) och äpplen (23%). Mejeriprodukter som mjölk (22%), crème fraiche (21%), grädde (18%), hårdost (14%), yoghurt (11%) och gräddfil (11%) är också med på listan över de 20 produkter som slängs mest.
– Ju bättre kunskap vi har kring vad exakt det är som slängs, desto större chans att vi lägger fokus på rätt saker. Ta bröd till exempel, bara genom att tex på ett systematiskt sätt prissänka bröd med kort datum lyckades vi minska Willys brödsvinn med 17 procent förra året. Små grepp som gjorde enorm skillnad. Nu ska vi fortsätta hitta kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.
Willys har infört en rad initiativ på olika butiker runtom i landet för att minska svinnet: prissänkning av varor som snart går ut, recept på mat som ofta slängs, öl gjord på gammalt bröd och juice gjord på frukt och grönt som snart ledsnar. Vissa butiker säljer också ut särskilda lådor med frukt och grönt som snart måste ätas och ett 80-tal Willys-butiker ger överbliven mat till lokala välgörenhetsorganisationer.
De 20 varor som svenskarna slängt mest:
Vad av nedanstående har du eller någon i ditt hushåll slängt de senaste 30 dagarna?
Produkt Andel
1. Mjukt bröd 46 %
2. Gurka 30 %
3. Banan 27 %
4. Clementin 24 %
5. Tomater 23 %
6. Äpplen 23 %
7. Mjölk 22 %
8. Crème fraiche 21 %
9. Morot 20 %
10. Lök 18 %
11. Grädde 18 %
12. Potatis 16 %
13. Pasta 15 %
14. Apelsin 14 %
15. Hårdost 14 %
16. Avokado 13 %
17. Skinka 12 %
18. Ris 11 %
19. Yoghurt 11 %
20. Gräddfil 11 %
* Källa: Naturvårdsverket
https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-8811-8.pdf?pid=22466
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 13-18 december 2018. Totalt intervjuades 1001 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
För ytterligare information, kontakta:
Johanna Eurén, kommunikationschef Willys, tel 070-346 13 48 E-post: johanna.euren@willys.se
Relaterad media
Axfood ska vara ledande inom prisvärd, bra och hållbar mat. I vår bolagsfamilj ingår butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar ́n och Matöppet. Grossistförsäljning sker genom Snabbgross och vårt supportbolag Dagab ansvarar för koncernens produktutveckling, inköp och logistik. I Axfoodfamiljen ingår även Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash och City Gross. Tillsammans har koncernen ungefär 13 000 medarbetare och en omsättning om drygt 80 miljarder kronor. Axfoods aktie är sedan år 1997 noterad på Nasdaq Stockholm och huvudägare är Axel Johnson AB. Läs mer på www.axfood.se.