Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Garant först med ägg från höns med sojafritt foder

9 juni 2020

Axfoods eget varumärke Garant blir först i Sverige med att på bred front lansera ägg från frigående höns utomhus som utfodras med ett nyutvecklat svenskt sojafritt foder.

Garant_Stjarnagg_1

Axfoods eget varumärke Garant blir först i Sverige med att på bred front lansera ägg från frigående höns utomhus som utfodras med ett nyutvecklat svenskt sojafritt foder.

- Vi vill bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat. Därför har vi sökt efter ett mer hållbart foder till vår äggproduktion, som dessutom resulterar i en ökad svensk produktion, säger Johan Neuman, affärsområdeschef egna märkesvaror (EMV) på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab.

Det sojafria fodret i äggproduktionen är resultatet av ett utvecklings- och samarbete mellan Garant och Stjärnägg. Sojan, som normalt bidrar med protein i hönsfodret, ersätts med två andra närodlade proteinkällor. Fodret, som i huvudsak består av svenska råvaror med spannmål som största ingående komponent, tillverkas i Västerås. Äggproduktionen sker hos av Stjärnägg utvalda producenter främst i Östergötland, Skåne och på Öland, men planen är att fler gårdar inom kort sak gå över till det nya sojafria fodret.

Under tiden som utvecklingsarbetet har pågått har även hönsen fått ge sitt svar. Fyra separata stall av frigående höns utomhus har utfodrats med traditionellt respektive sojafritt foder. Varje dag har hönsens välmående och äggens kvalitet följts och undersökts. Resultaten visar att hönsen som ätit sojafritt foder mått lika bra, att äggen har smakat lika bra och att såväl kvalitet, vikt och skaltjocklek på äggen varit lika bra som tidigare.

Äggen blir Garants andra större satsning i år på produkter av närodlat växtbaserat protein som alternativ till soja. I maj lanserades tre olika färdigrätter med baljväxtfärs av gråärt, sötlupin, åkerärt och rapsolja som tagits fram i samarbetet med Axfoundation (mer info här).

– Alternativ till soja kommer att bli en allt viktigare hållbarhetsfråga. Att hitta nya proteiner till djurfoder är en positiv utveckling som vi bara sett början av, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Majoriteten av den soja som odlas i världen går till djurfoder. Den många gånger storskaliga produktionen av soja är utmanande ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom utökade odlingsområden kan bidra till skövling av regnskog, och därmed påverka både biologisk mångfald och ekosystem. Axfood ställer därför sedan flera år krav på sina leverantörer att soja som används i produkter eller foder ska vara tredjepartscertifierad för att säkerställa en ansvarsfull produktion.

Äggen från Garant lanseras i butik vecka 37, och kommer finnas på både Willys, Hemköp, Tempo, Handlar’n och Mat.se. Då kommer alla Garants ägg från frigående höns utomhus att komma från höns som utfodrats med sojafria proteiner, oavsett om det gäller 4-, 10- och 20-äggsförpackningarna.

Kategorier: Axfood Hemköp Willys Dagab Mat.se