Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood återkallar Garant färska köttbullar

17 februari 2023

Axfood återkallar Garant färdiglagade köttbullar sedan de i en rutinkontroll hos leverantören visat sig innehålla listeria.

Garant Färdiglagade köttbullar 1 kg

Axfood återkallar Garant färdiglagade köttbullar sedan de i en rutinkontroll hos leverantören visat sig innehålla listeria.

Återkallelsen gäller för Garant färska och färdiglagade köttbullar med följande produktnamn och bäst före-datum:

  • Garant färdiglagade köttbullar 350 gram, bäst före-datum 13.03.2023.
  • Garant färdiglagade köttbullar 1 kg, bäst före-datum 12.03.2023.

Köttbullarna har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor.

Påvisningen av listeria upptäcktes vid en rutinkontroll hos leverantören. Inga sjukdomsfall har rapporterats.

–Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen och utreder nu med leverantören hur detta har kunnat ske, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård

Axfood beklagar det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt den aktuella varan att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.  Vid frågor, kontakta Axfood Konsumentkontakt via kontaktformulär på www.axfood.se/kontakt/konsumentkontakt/ eller på telefon 0771-87 67 70 (öppet 09.00-12.00 helgfria vardagar).

Listeria monocytogenes förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterien sprids via livsmedel som smittats och äts utan att hettas upp ordentligt. Bakterien dör vid en upphettning till minst 72 grader. Listeria monocytogenes är en bakterie som kan orsaka infektionen listerios, en sjukdom som kan drabba både människor och djur. Listerios hos människa är ovanlig, men det är en allvarlig sjukdom som drabbar framför allt personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre.

Kategorier: Axfood