Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood återkallar Falkenberg Seafood kallrökt lax i bit

5 augusti 2023

Axfood återkallar Falkenberg Seafood kallrökt lax i bit, 200 gram, sedan det visat sig att laxen innehåller låga halter av Listeria.  Halten ligger väl under det lagstadgade gränsvärdet, men som en försiktighetsåtgärd väljer Axfood ändå att återkalla produkten.

Falkenberg Seafood kallrökt lax i bit 200 g

Axfood återkallar Falkenberg Seafood kallrökt lax i bit, 200 gram, sedan det visat sig att laxen innehåller låga halter av Listeria.  Halten ligger väl under det lagstadgade gränsvärdet, men som en försiktighetsåtgärd väljer Axfood ändå att återkalla produkten.

Återkallelsen gäller för samtliga bäst före-datum av Falkenberg Seafood kallrökt lax i bit, 200 gram.

Produkten har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor och har sålts i begränsad omfattning.

Påvisningen av Listeria upptäcktes vid en av Axfoods egna kontroller. Inga sjukdomsfall har rapporterats.

– Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen och utreder nu med leverantören hur detta har kunnat ske, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård

Axfood beklagar det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt den aktuella varan att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.  Vid frågor, kontakta Axfood Konsumentkontakt via kontaktformulär på www.axfood.se/kontakt/konsumentkontakt/ eller på telefon 0771-87 67 70 (öppet 09.00-12.00 helgfria vardagar).

Om Listeria: Listeria monocytogenes förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterien sprids via livsmedel som smittats och äts utan att hettas upp ordentligt. Bakterien dör vid en upphettning till minst 70 grader. Listeria monocytogenes är en bakterie som kan orsaka infektionen listerios, en sjukdom som kan drabba både människor och djur. Listerios hos människa är ovanlig, men det är en allvarlig sjukdom som drabbar framför allt personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre.

 

Kategorier: Axfood