Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood återkallar Garant, Strimlad rökt skinka, 180g och 450g

13 december 2023

Axfood återkallar av försiktighetsskäl Garant Strimlad rökt skinka 180 gram och 450 gram med bäst före-datum 2023-12-29. Listeriabakterier har påvisats i en rutinkontroll hos leverantören och det finns en risk att ett fåtal av dessa produkter under kort tid hunnit säljas i ett antal butiker i Svealand och södra Norrland.

Garant Strimlad rökt skinka 180g

Axfood återkallar av försiktighetsskäl Garant Strimlad rökt skinka 180 gram och 450 gram med bäst före-datum 2023-12-29. Listeriabakterier har påvisats i en rutinkontroll hos leverantören och det finns en risk att ett fåtal av dessa produkter under kort tid hunnit säljas i ett antal butiker i Svealand och södra Norrland.

Återkallelsen gäller för följande produkter:

  • Garant, Strimlad rökt skinka, 180 gram, bäst före-datum 2023-12-29
  • Garant, Strimlad rökt skinka, 450 gram, bäst före-datum 2023-12-29

Produkterna har i begränsad omfattning levererats till ett 40-tal Willys-, Willys Hemma-, Hemköp- och Tempo-butiker i Svealand och södra Norrland, och kan därmed ha sålts av dessa butiker under kvällen den 12 december och förmiddagen den 13 december, men är nu spärrade för försäljning.

Förekomsten av Listeria upptäcktes vid en rutinkontroll hos leverantören. Inga sjukdomsfall är rapporterade.

Axfood beklagar det inträffade, utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske och hur det säkerställs att det inte sker igen.

Konsumenter som köpt de aktuella varorna uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.  Vid frågor, kontakta Axfood Konsumentkontakt via kontaktformulär på www.axfood.se/kontakt/konsumentkontakt/ eller på telefon 0771-87 67 70 (öppet 09.00-12.00 helgfria vardagar).

Om Listeria: Listeria monocytogenes förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterien sprids via livsmedel som smittats och äts utan att hettas upp ordentligt. Bakterien dör vid en upphettning till minst 72 grader. Listeria monocytogenes är en bakterie som kan orsaka infektionen listerios, en sjukdom som kan drabba både människor och djur. Listerios hos människa är ovanlig, men det är en allvarlig sjukdom som drabbar framför allt personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre.

 

Kategorier: Axfood