Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Axfood prisades dubbelt på Återvinningsgalan

26 januari 2018

När Återvinningsgalan gick av stapeln den 25 januari stod Axfood som vinnare av två utmärkelser: Årets cirkulära initiativ och Årets specialpris.

När Återvinningsgalan gick av stapeln den 25 januari stod Axfood som vinnare av två utmärkelser: Årets cirkulära initiativ och Årets specialpris.

För nionde året i rad arrangerades Återvinningsgalan med syfte att uppmärksamma och premiera framgångsrika innovationer, investeringar eller produktförbättringar inom den svenska återvinningsbranschen. Bakom Återvinningsgalan står tidningen Recycling.

Utmärkelsen Årets cirkulära initiativ motiverades med att Axfoods införande av pant på saft- och juiceflaskor samt bärkassar har skapat helt nya cirkulära flöden. Här ses Axfood som drivande för hela branschen.

– Axfoods arbete med att införa pant på fler produkter bidrar till ett cirkulärt system med minskad nedskräpning. Därför är det både viktigt och roligt att det uppmärksammas. Tänk om vi som nästa steg kan få pant på ännu fler artiklar, säger Lisa Säfwenberg, förpackningsutvecklare på Axfood.

Lisa Säfwenberg fanns på plats på Berns i Stockholm tillsammans med kollegan Zsófia Réger, som också arbetar inom förpackningsutveckling, för att ta emot priset. Kvällen till ära hade de designat egna halssmycken av avfallspåsar och sugrör. Allt för att förstärka och uppmärksamma kvällens tema ytterligare.

Årets specialpris tilldelades Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij för hennes omfattande och uppmärksammade miljöarbete kring produkter, livsmedel och förpackningar.

– Jag är jätteglad för utmärkelsen! Men det finns mycket arbete kvar att göra och det är viktigt att alla aktörer tillsammans driver frågan framåt och fortsätter att arbeta för en cirkulär ekonomi, säger Åsa Domeij.

Motivering Årets cirkulära initiativ:

Genom att införa pant på saftflaskor, bärkassar och från och med 2018 nu även på juiceflaskor möjliggör Axfood helt nya cirkulära plastflöden. Företaget har flera gånger varit först med att driva fram system som snabbt bidrar till förändring och som alla producenter frivilligt kan ansluta sig till. På så vis bidrar Axfood till en omfattande påverkan på marknaden, även utanför det egna varumärket.

Motivering Årets specialpris:

Specialpriset går i år till en person som drivit ett omfattande och uppmärksammat miljöarbete kring såväl produkter, livsmedel som deras förpackningar. Årets Specialpris går till Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood.

Läs mer på Återvinningsgalan.se.

Kategorier: Hållbarhet